Oferta educațională în școli profesionale și colegii s-a extins
-
30 Iunie 2016 14:57
Anul acesta vor fi admiși mai puțini elevi în școlile profesionale, în comparație cu anul 2015.
Potrivit Planului de admitere aprobat de Guvern, sunt prevăzute 9550 de locuri pentru 80 de meserii solicitate pe piața muncii, cu 1450 mai puțin față de 2015. Pentru acest domeniu de învățământ au fost introduse cinci meserii noi, urmare a solicitărilor pieței muncii, precum meseria de instalator instalații de încălzire, ventilație și climatizare, electromontor sisteme de pază și semnalizare a incendiilor, tipograf print digital și offset și altele. Majoritatea doritorilor de a studia în școli profesionale o pot face la buget (94,4%) și pe bază de contract (5,6%), în baza studiilor liceale și gimnaziale.
În colegii și centre de excelență numărul de admiteri a crescut cu 1,7% față de anul precedent, fiind prevăzută admiterea la studii a 9428 de persoane, inclusiv 46% cu finanțare bugetară și 54% pe bază de contract. Oferta educațională în acest domeniu s-a extins și cuprinde 89 de specialități, dintre care 34 de specialități noi în domenii precum afaceri și administrare, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, inginerie și activități inginerești etc.
În învățămîntul superior la studiile superioare de licență se prevede admiterea la 170 de specialități a 17416 persoane, mai puțin cu 3,5% , din cauza reducerii absolvenților învățământului liceal. Puțin peste o treime din admiterile în învățământul superior (ciclu I) sunt cu finanțare bugetară (34%), restul 66% fiind studii oferite în bază de contract.
La studiile superioare de master (ciclul II), se prevede admiterea a 7377 persoane, în diminuare cu 6% față de anul 2015, iar la studiile de rezidențiat vor fi admise 532 persoane, majoritatea cu finanțare bugetară, condiționată de prevederea Codului Educației privind organizarea studiilor de rezidențiat pentru formarea profesională obligatorie a medicilor și farmaciștilor pe specialități.