Ofensiva Turciei în Siria. Confruntat cu critici tot mai dure din Occident, Erdogan ripostează: „Nu ne vom opri!”

  • 13 Octombrie 2019 08:56
Ofensiva Turciei în Siria. Confruntat cu critici tot mai dure din Occident, Erdogan ripostează: „Nu ne vom opri!”

Invazia Turciei în Siria, denumită operațiunea „Izvorul păcii”, provoacă tensiuni între Ankara și Washington. O unitate a trupelor speciale americane a ajuns sub tirul bombardamentelor turce, dar din fericire, nimeni nu a fost rănit. Potrivit mai multor surse, americanii au fost foarte aproape să riposteze la atac, despre care sunt convinși că i-a vizat. Asta în timp ce turcii susțin că au tras, de fapt, asupra milițiilor kurde, preluat de Digi24.

Ras al-Ain, un oraș strategic aproape de a fi cucerit

Între timp, trupele Ankarei continuă să înainteze pe teritoriul sirian și sunt foarte aproape de a cuceri un oraș strategic din nord-estul țării. Peste o sută de kurzi au murit în cele patru zile de confruntări, în timp ce pierderile de partea turcă se ridică la 22 de oameni, soldați și civili deopotrivă.

Ajutați de lovituri de artilerie și raiduri aeriene, militarii turci și rebelii sirieni fideli Ankarei au atacat orașul Ras al-Ain. Și deși a fost lansat din trei direcții, asaltul a întâmpinat o rezistență puternică, în special din partea lunetiștilor kurzi. Atacatorii au ajuns, însă, la periferie și sunt convinși că vor reuși să înfrângă rezistența kurzilor.

 

Situat în apropierea frontierei turce, Ras al-Ain e un obiectiv-cheie în ofensiva lansată de Ankara împotriva Unităților de Apărare a Poporului. Adică tocmai acele miliții kurde care i-au ajutat pe occidentali să înfrângă gruparea Stat Islamic.

Pe de altă parte, există și miliții pro-turce.

Critici tot mai multe și un susținător. Încăpățânarea lui Erdogan

Acum, odată cu atacul Turciei, există temeri că rezistența contra jihadiștilor va slăbi, iar aceștia își vor recăpăta din putere. Lucru care contează prea puțin pentru autoritățile turce.

„Nu ne vom opri din această acțiune pe care am declanșat-o împotriva Unităților de Apărare a Poporului, pe care nu le sprijină nici guvernul sirian. Nu ne vom opri indiferent de ce zice oricine!”, a declarat sus și tare președintele Turciei, Recep Erdogan.

Recep Erdogan este criticat tot mai puternic pentru intervenția din Siria. Pe de-o parte, statele europene în frunte cu Franța cer oprirea ofensivei. Pe de alta, Statele Unite, care le-au lăsat cale liberă turcilor prin retragerea din zona respectivă, amenință acum cu sancțiuni economice.

„Dacă Turcia face ceea ce nu ar trebui să facă, îi vom impune sancțiuni pe care puțini țări le-au văzut până acum”, a avertizat președintele Donald Trump.

În tot această mare de critici, Erdogan are și susținători externi. Pakistanul a devenit una dintre rarele țări care și-au exprimat sprijinul față de Turcia pentru ofensiva acestei țări împotriva forțelor kurde din Siria, în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan este așteptat la Islamabad luna aceasta, scrie Agerpres.

Premierul pakistanez Imran Khan l-a sunat vineri pe Erdogan pentru a-i transmite că „Pakistanul înțelege pe deplin îngrijorările Turciei privind terorismul" și l-a asigurat de „sprijinul total și de solidaritatea sa”, potrivit administrației prezidențiale pakistaneze. „Ne rugăm pentru ca eforturile Turciei de a promova securitatea, stabilitatea regională și o soluționare pașnică a situației din Siria să fie încununate de succes”, i-a spus Khan lui Erdogan.

Donald Trump și Iranul se vor mediatori

Donald Trump a anunțat că ar vrea să medieze o înțelegere între kurzi și turci, lucru pe care și-l dorește și Iranul, unul dintre jucătorii principali din regiune și aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad.

Între timp, Franța s-a alăturat Germaniei și Olandei și a anunțat sâmbătă că a suspendat toate vânzările de arme către Turcia. Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană ar urma să-și coordoneze pozițiile, luni, în cadrul unei reuniuni care va avea loc în Luxemburg.

La rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Turcia să dea dovadă de reținere în ofensiva militară lansată în nordul și nord-estul Siriei.

Citiți și: Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO din cauza ofensivei militare din Siria

Armata Turciei a lansat miercuri operațiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administrația Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul și nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Recep Erdogan, care-i consideră teroriști pe membrii Unităților de Apărare a Poporului, susține că vrea să elimine amenințările la adresa țării sale. Își dorește o zonă de siguranță de 32 de kilometri în nordul Siriei, unde ar urma să aducă milioanele de refugiați aflați acum pe teritoriul turc.

 

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău