OECD avertizează că îmbunătățirea sănătății mentale este crucială pentru revenirea după pandemia de COVID-19

  • 08 Iunie 2021 15:49
OECD avertizează că îmbunătățirea sănătății mentale este crucială pentru revenirea după pandemia de COVID-19

Țările trebuie să își majoreze rapid investițiile în sănătatea mentală și calitatea îngrijirii pentru a reduce costurile sociale și economice asociate cu tulburările psihice și problemele de sănătate mentală pe fondul crizei Covid, a avertizat marți Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), informează AFP.

Într-un raport publicat marți, OECD susține că sănătatea mentală a fost mult timp neglijată și subfinanțată iar nevoile nesatisfăcute rămân ridicate în țările OECD. Aceasta în condițiile în care, chiar și înaintea pandemiei, una din două persoane a suferit de tulburări psihice de-a lungul vieții sale iar una din cinci se confruntă cu tulburări psihice în orice moment.

"Pandemia de COVID-19 a antrenat o creștere puternică a problemelor de sănătate mentală, în special în rândul tinerilor, a șomerilor și a persoanelor aflate într-o situație financiară precară", susține OECD.

Conform raportului publicat marți, costurile economice asociate cu tulburările mentale se ridică la peste 4,2% din PIB în țările OECD. Dacă o parte din aceste costuri au legătură cu costurile directe ale tratamentelor, mai mult de o treime din costuri au legătură cu o rată de ocupare mai scăzută și o pierdere de productivitate.

"Aceste costuri pot fi evitate, cel puțin în parte", susțin autorii raportului, în special prin îmbunătățirea prevenției, printr-un mai bun acces la educație și la locurile de muncă.

Potrivit OECD, 67% dintre persoanele care doreau să beneficieze de îngrijiri în domeniul sănătății mentale au declarat că au avut dificultăți în a le obține. "11 state membre ale OECD au un psiholog la 10.000 de locuitori, iar toate statele au dificultăți în a colecta un set complet de indicatori cu privire la starea sănătății mentale", susțin autorii raportului.

A suferi de o tulburare psihică este un fenomen în continuare asociat cu un nivel de educație și de ocupare mai slab și cu dificultatea de a păstra o bună sănătate psihică. Autorii raportului subliniază de asemenea că speranța de viață a persoanelor care suferă de grave probleme de sănătate mentală este mai mică decât media populației.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 38 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău