ODIMM și Proiectul USAID Tehnologiile Viitorului au semnat un acord de parteneriat. Ministrul economiei: „O colaborare care va impulsiona creșterea economică anume pe segmentul întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt o forță motrice a sectorului”

  • 18 Aprilie 2022 19:45
ODIMM și Proiectul USAID Tehnologiile Viitorului au semnat un acord de parteneriat. Ministrul economiei: „O colaborare care va impulsiona creșterea economică anume pe segmentul întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt o forță motrice a sectorului”

Un Acord de parteneriat a fost semnat astăzi între Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, transmite MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaiubu, a menționat că aceasta este o colaborare care va impulsiona creșterea economică anume pe segmentul întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt o forță motrice a sectorului. „Totodată, vin cu o veste bună. La ședința de astăzi a Guvernului a fost modificată Legea bugetului de stat, iar printre altele am suplimentat suma pentru ODIMM cu două sute de milioane de lei, fapt ce va permite dezvoltarea mai multor proiecte de susținere a antreprenorilor autohtoni”, a relevat Sergiu Gaibu, potrivit sursei citate.

La rândul său, Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova, a specificat că invazia Rusiei în Ucraina a avut un impact major asupra economiei din regiune. „Vom folosi toate oportunitățile ca să oferim un ajutor palpabil întreprinderilor, care au avut de suportat consecințele – mai întâi ale pandemiei, iar acum și ale războiului”, a spus Scott Hocklander.

Acordul de parteneriat prevede acțiuni comune de stimulare a transformării digitale a afacerilor și implementarea inovațiilor digitale în activitatea antreprenorială din Republica Moldova.

Conform documentului, Ministerul Economiei, prin intermediul ODIMM, va oferi granturi întreprinderilor mici și mijlocii care activează în domeniul inovațiilor digitale. Obiectivul programului constă în acordarea finanțării nerambursabile sub formă de granturi ÎMM-urilor pe componentele de inovare digitală, tehnologie verde și producție sustenabilă în următoarele domenii: tehnologia informației și comunicațiilor, media digitală, fabricație, agricultură, educație, sănătate, servicii financiare, industrii creative, e-Comerț, reciclare. 

Startup-urile tehnologice vor beneficia de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în limita de 80% din costurile legate de dezvoltarea și promovarea produselor și/sau serviciilor, dar nu mai mult de 500 mii de lei. 

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a lansat la finele anului trecut un nou program în Republica Moldova – Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA). Noua inițiativă cu durata de cinci ani vine să continue activitățile întreprinse pentru creșterea competitivității sectoarelor economice strategice ale țării și își propune promovarea unei economii digitale, creative și circulare.

FTA va stimula întreprinderile să adopte tehnologii care sporesc productivitatea și să implementeze inovațiile care stau la baza economiei digitale, valorificând creativitatea, know-how-ul și tehnologiile pentru o creștere durabilă. De asemenea, proiectul își propune să ajute companiile să facă tranziția către modele de afaceri durabile, economia circulară și să aplice practici și tehnologii ecologice, pentru a construi o economie și o societate robustă în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău