ODIMM: Companiile cu potențial de creștere ar putea avea acces la credite mai convenabile

  • 11 Iunie 2016 12:25
ODIMM: Companiile cu potențial de creștere ar putea avea acces la credite mai convenabile

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) propune mai multe soluții pentru facilitarea accesului la resurse financiare pentru companiile cu potențial de creștere din Republica Moldova.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei ședințe de lucru, organizate de ODIMM și Ministerul Economiei, cu participarea reprezentanților sectorului bancar. De asemenea, participanții la ședință au abordat posibilitățile de îmbunătățire a activității Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), program gestionat de ODIMM, transmite IPN.

Într-un comuncat de presă al Organizației, se menționează că ODIMM propune majorarea plafonului de garantare la produsele oferite, micșorarea comisionului de garantare precum și alte activități de îmbunătățire. Potrivit Organizației, acestea ar conduce la valorificarea la maxim a rezervelor FGC.

Șefa-interimară a Direcției politici de dezvoltare a întreprinderilor mici si mijlocii și comerț al Ministerului Economiei, Svetlana Țurcanu, a menționat că accesul la finanțare este unul dintre cele mai discutate subiecte în cadrul întâlnirilor cu antreprenorii. Astfel, ministerul este deschis pentru orice dialog cu instituțiile bancare  pentru a facilita accesul la credite și diminuarea riscurilor atât pentru IMM-uri, cât și pentru bănci.

Directoarea generală ODIMM, Iulia Iabanji, a menționat că majoritatea aspectelor de optimizare a activității Fondului de Garantare au fost discutate de nenumărate ori cu instituțiile financiare și mediul de afaceri. Toate aceste propuneri vor sta la baza noului Acord de colaborare între ODIMM și băncile comerciale.

Potrivit ei, ODIMM planifică să stabilească colaborări cu unitățile de implementare a Liniilor de finanțare, cum ar fi Proiectul de ameliorare a Competitivității PAC II, Fondul internațional pentru dezvoltarea agricolă FIDA VI, Programul de restructurare a sectorului vitivinicol, Linia de finanțare pentru eficiența energetică a Republicii Moldova – MOSEFF, etc. În opinia sa, acest lucru ar putea spori gradul de absorbție a fondurilor internaționale. Totodată ODIMM își propune să stabilească parteneriate de colaborare cu Organizațiile de Microfinanțare în domeniul garantării. Începând cu anul 2011, cu suportul Uniunii Europene portofoliul Fondului a fost capitalizat peste 60 de milioane de lei, fapt ce permite utilizarea acestora pentru întreprinderile mijlocii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău