Odesa atacată de Rusia cu 4 rachete de croazieră, în timp ce persistă amenințarea de atacuri cu rachete dinspre Marea Neagră

  • 09 Mai 2022 17:45
Odesa atacată de Rusia cu 4 rachete de croazieră, în timp ce persistă amenințarea de atacuri cu rachete dinspre Marea Neagră

Armata rusă a lansat luni patru rachete de croazieră împotriva orașului-port Odesa, din sudul Ucrainei, potrivit unor surse locale, citate de agenția de presă Ukrinform, preluată de EFE. Acest nou atac coincide cu ziua de 9 mai când Rusia marchează victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, la care au participat un număr foarte mare de ucraineni.

Patru rachete de tipul Oniks au fost lansate dintr-un sistem dislocat în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a indicat Consiliul municipal din Odesa, potrivit Agerpres.

Autoritățile locale au subliniat că, prin acest atac, Rusia își continuă strategia de "distrugere a infrastructurii și de exercitare a unei presiuni psihologice asupra populației civile", subliniind că riscul ca acest tip de agresiune să continue în regiune este "foarte ridicat".

Însă nu se precizează dacă atacul de luni s-a soldat cu pagube materiale sau cu victime umane.

Duminică, armata a lansat rachete de croazieră în direcția regiunii Odesa dinspre Marea Neagră.

De altfel, Ministerul ucrainean al Apărării a avertizat luni cu privire la amenințarea utilizării în continuare de către Rusia a rachetelor de croazieră din Marea Neagră asupra unor ținte militare și civile ucrainene, informează agenția de presă ucraineană Unian.

"În apele Mării Negre se află la ora actuală șapte nave purtătoare de rachete de croazieră de tipul Kalibr cu lansare de pe mare. O salvă concomitentă a lor însumează aproximativ 50 de rachete", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleksandr Motuzianik.

El a subliniat că persistă amenințarea lansării unor atacuri rusești cu rachete asupra Kievului și periferiilor sale.

"Știm despre sisteme de rachete tactice de tip Iskander amplasate pe teritoriul Republicii Belarus, știm și despre șapte nave în Marea Neagră și Marea Azov, care transportă rachete de croazieră maritime de tipul Kalibr, cu ajutorul cărora Rusia poate lansa atacuri împotriva întregului teritoriu al Ucrainei", a spus Motuzianik.

Reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării a adăugat că nicuna dintre regiunile ucrainene nu este ferită de atacurile cu rachete rusești și a recomandat tuturor prudență și ca alarma în cazul de atac aerian să nu fie neglijată.

Săptămâna trecută, același purtător de cuvânt afirma că navele rusești din Marea Neagră și Marea Azov ar dispune doar de 22 de rachete Kalibr, notează Unian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău