Marian Voicu: Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, propaganda rusească de război a fost preluată în R. Moldova și România de același grup de persoane care au produs până acum diverse știri false

  • 01 Aprilie 2022 13:13
Marian Voicu: Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, propaganda rusească de război a fost preluată în R. Moldova și România de același grup de persoane care au produs până acum diverse știri false

Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, propaganda rusească de război a fost preluată în R. Moldova și România de același grup de persoane care au produs până acum diverse știri false, antivacciniști sau chiar oameni politici. Printre narațiunile promovate în acest context este și tema unirii, inclusiv a ruperii unor teritorii ale statului ucrainean, care în trecut aparțineau României, observă jurnalistul Marian Voicu, autorul emisiunii Breaking Fake News de la TVR.

„Este o dezinformare tipică Kremlinului, care nu a apărut acum, a apărut de mai mulți ani. În 2017, de exemplu ambasadorul Federației Ruse la București, într-o conferință la Suceava, spune că nu ne opunem unirii României cu R. Moldova, se opune UE. Cea ar trebui să faceți voi românii – un referendum în R. Moldova cum am făcut noi în Crimeea. După care a adăugat, că ar trebui să vă gândiți să luați înapoi și Bucovina de Nord și Sudul Basarabiei pentru că sunt ale voastre, Ucraina oricum se va sparge, este un stat artificial și fiecare va lua ce va putea, ungurii vor lua Transcarpatia, Polonia va lua Vestul Ucrainei, așa că trebuie să vă grăbiți. Asta s-a spus demult, nu e o propagandă care apare acum.

Acum este cu atât mai prezentă, este vehiculată și aici în interior, sunt voci publice, unii dintre ei sunt oameni politici care spun de ce trebuie să empatizăm noi cu ucrainenii, de ce trebuie să ne fie milă de ei, că sunt șovini. Mai degrabă să ne gândim la momentul 1918 și acum e momentul să acționăm și noi.

Dacă sunt sau nu racordați la propaganda Kremlinului, nu putem decât să bănuim. Oamenii aceștia, înainte de a deveni pacifiști cum sunt acum, sau patrioți, au fost în plină pandemie antivacciniști. S-a schimbat pur și simplu registrul dezinformării. E o colonie mică de vreo 20-30 de oameni foarte vocali, care înainte erau antivacciniști și spuneau că o ocultă e în spatele pandemiei, acum sunt pacifiști și spun că războiul nu ne privește, că noi românii ar trebui să ieșim din NATO pentru că altfel americanii o să ne oblige să participăm la război și din România vor rămâne doar două județe, restul va fi luat de țările vecine. Dacă înainte se vorbea de dictatura medicală, acum se vorbește de dictatura militară. Dacă înainte se vorbea de vaccinuri că sunt făcute de ocultă ca să ne facă transoameni, să ne facă zombi, să ne crească solzi pe piele etc., acum se vorbește de laboratoare chimice în Ucraina, unde americanii fac arme biologice. Sunt aceeași oameni care le propagă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău