Octavian Țîcu: Unire prin unire! Apel către Traian Băsescu (Revista presei)

  • 01 Decembrie 2017 11:42
Octavian Țîcu: Unire prin unire! Apel către Traian Băsescu (Revista presei)

Revista presei din 1 decembrie 2017

1 Decembrie 2017, Ziua Națională a tuturor ROMÂNILOR, titrează Ziarul National. 1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 și are o însemnătate aparte în istoria țării noastre. În fiecare an, la această dată, de Ziua Națională a României se organizează parade militare la București, Alba-Iulia sau Timișoara, la care sunt așteptați mii de oameni.

Deschide.md remarcă faptul că în Moldova vor avea loc multe evenimente: marșuri, concerte, slujbe pentru unitatea poporului român, iar la București vor merge reprezentanți ai Armatei Naționale care vor participa la o paradă militară dedicată Zilei Naționale a României. Dar, cum era de așteptat și cum se întâmplă de obicei, în Moldova vor avea loc și evenimente separatisto-extremiste, care încearcă să umbrească sărbătoarea. Astfel, pe noi.md a apărut un anunț din care aflăm că „mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” și Mișcarea Națională „VOIEVOD” anunță organizarea marșului solemn dedicat celei de-a 100-a aniversări a creării Republicii Democratice Moldovenești de la 2 decembrie 1917”. Autorul se miră că această acţiune de divertisment separatist nu se anunţă sub patronajul preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, că deja ne-am obişnuit cu noua profesie a socialistului, cea de manager de concerte.

Igor Dodon l-a felicitat pe Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naţionale a României, aflăm din Adevărul. Preşedintele moldovean a adresat în numele poporului său cele mai sincere şi cordiale felicitări, însoţite de urări de pace şi prosperitate pentru români. Acesta scrie pe pagina sa de facebook că „are ferma convingere că şi pe viitor vom menţine un dialog politic activ, iar raporturile de prietenie şi colaborare existente între ţările noastre vor continua să se dezvolte şi să se consolideze pe multiple planuri, spre beneficiul ambelor state”, a menţionat Igor Dodon într-o postare pe Facebook. Şeful statului a precizat că foloseşte această ocazie pentru a-şi exprima aprecierea pentru caracterul constructiv al relaţiilor tradiţionale de prietenie şi cooperare moldo-române, bazate pe principii de parteneriat şi susţinere reciprocă.


Istoricul Octavian Țâcu abordează astăzi în Timpul o temă absolut vitală, după autor, pentru viitorul nostru - Reconcilierea unirilor. Potrivit istoricului, procesul de aderare la Uniunea Europeană poate reconcilia pe toate cele trei „Uniri” – unirea cu „europenii”, cu „românii” și cu „transnistrenii”. Publicistul consider că este nevoie de a-i uni pe toți cetățenii R. Moldova în ideea de a răsturna regimul oligarhic. Cel de-al doilea lucru este realizarea unui bloc/alianță/front anti-oligahic în care să între toate partidele din afara controlului actualei puteri și a Domnului Pi. Acest fapt ar constitui unica șansă de a învinge acest flagel și ar duce în parlament forțe care pot decide ce vor să facă mai departe cu acest stat. În al treilea rând trebuie susținute procesele de „europenizare” și „românizare” a acestui stat, ambele complementare și decisive pentru salvarea sa. Octavian Țâcu remarcă faptul că primul pas l-au făcut Maia Sandu și Andrei Năstase, care au unit polul pro-european și vor merge împreună în campanie electorală. Cel de-al doilea pas îl face Traian Băsescu, prin coagularea polului unionist, care desigur trebuie purificat de anumite elemente. Urmează ca aceste două forțe să se unească, nu neapărat sub o singură listă sau platformă, dar declarând cu tărie că sunt solidari în demontarea regimului oligarhic și în transformarea europeană a R. Moldova, scrie Octavian Tâcu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău