Octavian Țîcu: Igor Dodon nu acționează ca președinte de țară, ci ca un președinte de partid

  • 10 Mai 2017 21:56
Octavian Țîcu: Igor Dodon nu acționează ca președinte de țară, ci ca un președinte de partid

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se află la Moscova, în cea de-a treia sa vizită în Federația Rusă, de la preluarea mandatului la începutul acestui an. În timp ce Igor Dodon afirmă că vizitele sale au scopul de a stabili relații cât mai bune cu Moscova, în beneficiul cetățenilor, analiștii politici de la Chișinău observă că acestea demonstrează servilismul președintelui moldovean față de Kremlin. 

Analistul politic, Vlad Țurcanu, crede că prin participarea sa la parada militară de la Moscova, alături de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, Igor Dodon a dat dovadă că vrea să își promoveze imaginea sa de apropiat al Rusiei, pentru a câștiga simpatia electoratului pro-rus.

„Cred că Igor Dodon a dat astăzi o lovitură din punct de vedere al imaginii. Imaginile cu Putin și Dodon vor face înconjurul lumii, iar pentru acei cetățeni pentru care Vladimir Putin este liderul suprem și Igor Dodon va deveni cineva. Dacă Dodon și-a făcut un calcul, atunci din punctul său de vedere a fost unul bun. Amintim că prin același transfer de imagine Igor Dodon a reușit să-i ia lui Vladimir Voronin electoratul monolit prorusesc și antieuropean. Pe de altă parte, în cealaltă tabără, europeană, occidentală, imaginea lui Dodon se va întări ca una a unui vasal al Federației Ruse și al lui Puțin.”

Igor Dodon face jocul Kremlinului, care vrea să deturneze Republica Moldova de la parcursul său european și, astfel, să destabilizeze situația în regiune, a declarat pentru Radio Chișinău istoricul și analistul politic, Octavian Țîcu. Acesta a remarcat că vizitele frecvente pe care le efectuează Igor Dodon la Moscova nu demonstrează un comportament de șef de stat, ci mai degrabă unul de lider de partid.

„Igor Dodon acționează nu ca președintele unei țări, dar ca președinte al PSRM care, din punctul lui de vedere, se află în campanie electorală. Aceste vizite vor să fie o dovadă a servilismului prin care Igor Dodon, prin funcția pe care o are, vrea să-l arate față de Moscova. Din discursul președintelui Puțin, din felul cum îl poziționează pe Igor Dodon în aceste întâlniri se vede clar că Rusia joacă cartea Reapublcii Moldova, în actuala configurație geopolitică, regională și globală aș spune, pentru că Republica Moldova vine ca un teren într-o zonă care până, cel puțin, acum părea asigurată cu un traseu european.”

Aflat la Moscova, Igor Dodon a declarat, la o întrevedere cu președintele Dumei de Stat, că Republica Moldova intenționează să-și mențină neutralitatea și se opune în mod categoric aderării sale la NATO. Președintele Republicii Moldova a participat marți, alături de omologul său rus, Vladimir Putin, la parada militară din Piața Roșie din Moscova, organizată cu ocazia împlinirii a 72 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău