Octavian Țîcu | Am intrat într-un joc periculos în care au loc partajări de funcții

  • 06 August 2019 09:30
Octavian Țîcu | Am intrat într-un joc periculos în care au loc partajări de funcții

Octavian Țîcu, deputat în fracțiunea ACUM, Platforma DA, susține că la ora actuală există o înțelegere între două formațiuni politice care în campania electorală au fost diametral opuse în viziunile pe care le-au avut. Potrivit lui, „scopul lor imediat și de scurtă durată a fost să înlăture regimul lui Plahotniuc și să organizeze pentru cetățenii acestei țări niște alegeri corecte, care să reprezinte corect în Parlament partidele politice”.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, parlamentarul a declarat că „o schimbare autentică cu PSRM ar fi mai dificilă, pentru că, de fapt, s-a intrat într-un joc foarte periculos în care au loc partajări de funcții, ministere, concursuri, comisii parlamentare etc.”, transmite IPN.

„Este o formă foarte voalată de război hibrid în care se încearcă amestecul între dreapta și stânga din dorința de a crea o formă hibridă de guvernare care nu știu la ce poate duce, dar riscurile sunt foarte mari pentru noi toți și noi le-am văzut, pentru că Partidul Socialiștilor are foarte multe schelete în dulapuri, așa să zicem, unul din cele mai mari fiind chiar Igor Dodon. Și acest lucru creează foarte multe impedimente pentru noi în dorința de a fi sinceri și în dorința de a curăța statul și a-l dezoligarhiza”, a notat Octavian Țîcu.

Deputatul a menționat că de foarte multe ori au fost numiri în interior care nici măcar nu au fost discutate în fracțiuni sau în bloc. Foarte multe întruniri care au fost ca un bloc au încetat a mai fi. Consiliul blocului a încetat să mai existe, nu au existat negocieri sau măcar informări ale deputaților în cadrul fracțiunilor. Au existat chiar și situații de numiri despre care a auzit din presă. „Spre exemplu, numirea ministrei de justiție, pe care eu am aflat-o din presă. Sau votul lui Andrei Năstase la APCE nu a fost discutat în fracțiune, nici măcar în bloc, sau numirea secretarului Guvernului, care de asemenea n-a fost cunoscută. Deci, sunt lucruri care au încălcat spiritul blocului, nu există o transparență a deciziilor și lucrul acesta a generat foarte multe frustrări în interiorul blocului”, a spus deputatul.

Octavian Țîcu susține că lucrurile sunt complicate în interiorul blocului, pentru că socialiștii vorbesc deja de un acord de lungă durată, ceea ce, în opinia sa, nu va fi susținut de foarte mulți deputați. Mai mult, în opinia sa, este nocivă continuarea acestei alianțe sub orice formă. Potrivit deputatului, „socialiștii vin cu o experiență deja testată în relațiile pe care le-au avut cu PDM-ul de complicitate la regimul oligarhic, ei negociază cu oamenii Partidul Democrat foarte deschis, ca în târg”. „Noi nu putem așa, deci noi suntem de altă factură. Și atunci acești oameni desigur că vin în câmpul socialiștilor. Asta s-a întâmplat și la aceste concursuri”, a notat Octavian Țîcu.

Cât despre participarea la alegerile locale, potrivit lui Octavian Țîcu, cel puțin, în fracțiune este consens că Andrei Năstase va fi candidatul Platformei Demnitate și Adevăr. „Și sperăm foarte mult că va fi și candidatul Blocului ACUM. Asta este o regulă care până la ora actuală nu s-a respectat, de foarte multe ori s-au luat decizii pe linie de partid sau de fracțiune fără ca să existe un spirit al blocului”, a menționat deputatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău