Octavian Țîcu: „Noi avem nevoie de o înfrângere definitivă a Rusiei și înfrângerea lui Putin. Menținerea influenței sale în Ucraina înseamnă pentru noi foarte multe probleme atât politice, cât și militare și energetice”

  • 24 August 2023 12:59
Octavian Țîcu: „Noi avem nevoie de o înfrângere definitivă a Rusiei și înfrângerea lui Putin. Menținerea influenței sale în Ucraina înseamnă pentru noi foarte multe probleme atât politice, cât și militare și energetice”

Înfrângerea definitivă atât a Rusiei, cât și a lui Putin în războiul din Ucraina, este esențială și pentru R. Moldova, pentru că menținerea regimului putinist înseamnă perpetuarea problemelor politice, militare și energetice, a declarat doctorul în istorie Octavian Țîcu într-un interviu la Radio Chișinău. În același context el a făcut referire și la prezența oligarhilor pro-ruși, inclusiv în procesul electoral din R. Moldova. Ceea ce nu depinde de acest război este unirea cu România, a spus Octavian Țîcu, transmite Radio Chișinău.

De războiul din Ucraina și de evoluția acestuia depinde nu doar independența Ucrainei dar și viitorul R. Moldova. Menținerea regimului putinist va reprezenta o problemă în continuare pentru Rep. Moldova, atenționează profesorul de istorie Octavian Țîcu.

Noi avem nevoie de o înfrângere definitivă a Rusiei și înfrângerea lui Putin, pentru că menținerea influenței sale în Ucraina și chiar și în Rusia, pentru noi înseamnă foarte multe probleme atât politice, cât și militare și energetice. Vor fi întotdeauna resurse pentru destabilizarea Rep. Moldova și acest proces de reforme va fi întotdeauna îngreunat de influența pe care Rusia o va avea în destabilizarea Rep. Moldova. Menținerea acestui statu-quo  pentru noi este extrem de problematic, pentru că asta înseamnă și menținerea partidelor politice pro-ruse în interior, menținerea regimului de ocupație în stânga Nistrului, menținerea presiunii prin Gazprom asupra sistemului energetic, prin Cuciurgan, dar și prin biserici. Lucrurile ar fi în favoarea Rep. Moldova doar în condițiile în care s-ar finaliza războiul din Ucraina, în condiții avantajoase occidentului, Ucrainei și lumii și ar duce la înlăturarea lui Putin, pentru a avea Rusia un alt partener de dialog. Restul scenariilor sunt pesimiste cu regret”, consideră Octavian Țîcu.

Totodată, istoricul atenționează că prezența partidelor oligarhice pro-putiniste în Rep. Moldova prezintă un risc major.

Ar fi într-adevăr grotesc ca partidele oligarhice pro-putiniste să aibă un scor mare la alegerile care vor fi la anul. Acest lucru este din punctul meu de vedere o problemă. Această opțiune de schimbare politică care o vom vedea în toamnă și în alegerile consecutive va așeza definitiv Rep. Moldova pe un făgaș de integrare euroatlantică. Actorii politici continue să mizeze pe ideea de integrare europeană și este o chestiune mult îndelungată pentru noi, pentru că totul depinde de războiul din Ucraina și de finalitățile lui. Ceea ce nu depinde de acest război este ca noi să facem unirea”, a declarat Octavian Țîcu.

Războiul este imprevizibil, iar în condițiile în care ar lua o turnură neașteptată și armata  rusă ar ajunge la Odessa sau la Nistru, opțiunea R. Moldova va fi unirea cu România, așa cum a fost în 1918, consideră că  Octavian Țîcu.

Declarațiile integrale ale lui Octavian Țîcu le puteți urmări în continuare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău