Octavian Tâcu: Fragmentarea dreptei este prea riscantă

  • 22 Iunie 2015 11:30
Octavian Tâcu: Fragmentarea dreptei este prea riscantă

Revista presei din 22 iunie 2015

Istoricul Octavian Tâcu atenționează în Timpul că  duminica viitoare avem de apărat un ultim bastion al normalității, în care victoria lui Dorin Chirtoacă este vitală și absolut necesară. Fragmentarea dreptei în actuala configurare geopolitică este prea riscantă, iar mobilizarea stângii putea aduce un rezultat imprevizibil, subliniază autorul. Acesta îi amintește totuși lui Dorin Chirtoacă că în 2011 a luat în primul tur 45.62% de voturi, iar în 2015 doar 37.53%. Cazul lui Oazu Nantoi demonstrează că un candidat mai bun și mai pregătit îl poate răsturna oricând. Pentru că votul pro-Chirtoacă nu mai este unul al calității, ci al speranței. Sau mai degrabă a disperării, conchide Octavian Țâcu.
 
Nicolae Negru atrage atenția în Ziarul Național că dacă fragmentarea stângii este consecința implicării Moscovei în procesele politice din Republica Moldova, fragmentarea dreptei este rezultatul luptei dintre partidele proeuropene și a dezamăgirii față de guvernarea lor. În opinia editorialistului, faptul că scorul electoral al PLDM și PD este azi peste așteptări nu este meritul acestor partide, ci al alegătorilor răbdători peste măsură. Dar nu fără limite.
 
Între Zina carabina și Dorin Chirtoacă, Dumitru Crudu afirmă în editorialul său de pe deschide.md, că îl preferă pe cel care în ultimii opt ani de zile a fost primar al Chișinăului. Și nu pe ultimul premier comunist, care pe vremea revoluției din aprilie, ieșise pe sticlă și se răstea la copii să nu iasă în piață că le va ordona soldaților să tragă. Anume în timpul premieratului Zinei carabina, fete nevinovate au fost înfundate în beciurile poliției și au fost bătute, sau chiar violate. Cum poți uita asta? Se întreabă retoric publicstul. Editorialistul de la deschide.md subliniază că între mizerie și teroare, alege speranța. Speranța că vom avea un alt viitor decât cel pe care l-au avut bunicii noștri deportați în Siberia.
 
Socilogul Doru Petruți analizează pe pagina sa de facebook tacticile paguboase ale PL care ar duce la eșecul lui Dorin Chirtoacă în turul doi. Declarații iritante și arogante la adresa celor care ar trebui mobilizați suplimentar să voteze cu el în turul doi, spot-urile  electorale care duc iar tema de campanie nu la problemele orașului, ci la "mâna Moscovei", mizând pe demobilizarea electoratului Zinei și nu pe o abordare constructivă a propriei campanii. În opinia lui Doru Petruți, probabilitatea ca votanții lui Chirtoca și Cașu să voteze cu Zinaida Greceanîi este semnificativ mai mare comparativ cu transferul votanților lui Nantoi către Chirtoacă. Așa cum au dat dovadă de pricepere pierzând 5% după mitingul din PMAN, în săptămîna aceasta PL are din nou șansa să lucreze la diminuarea șanselor. 
 
Cine sunt cel mai TÂNĂR și cel mai VÂRSTNIC membri ai CMC, a aflat Ziarul Național. Cel mai tânăr consilier în Consiliul municipal Chișinău (CMC) este un bălțian, care în prezent lucrează în calitate de asistent al unui deputat din fracțiunea socialiștilor, Iurii Vitneanski.
 
Tânărul, care a ajuns în CMC pe listele aceluiași partid, are 26 de ani și este unul dintre membrii Partidului Socialiștilor care a participat activ la protestele organizate de formațiune, în ultimii ani, în fața Primăriei Chișinău, împotriva deciziilor luate de primar și CMC. Cel mai vârstnic consilier municipal al capitalei este Oazu Nantoi. În vârstă de 67 de ani, acesta este bine cunoscut opinie publice pentru viziunile sale antirusești. Oazu Nantoi este capul listei electorale a blocului Platforma Populară Europeană din Moldova pentru CMC.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău