Octavian Calmîc | Până la 85% din exporturile moldovenești pot merge pe piața UE

  • 13 Noiembrie 2018 08:15
Octavian Calmîc | Până la 85% din exporturile moldovenești pot merge pe piața UE

Potențialul Republicii Moldova de a exporta pe piața UE este de 85% din totalul exporturilor moldovenești.

Declarația a fost făcută de consilierul economic al prim-ministrului, Octavian Calmîc. Potrivit lui, schimburile economice dintre UE și Republica Moldova puteau fi mult mai mari, decât sunt în prezent, dacă erau folosite pe deplin avantajele comerciale ale Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). În special, posibilitatea de a face comerț cu produse de origine animalieră, care până în prezent nu sunt exportate, cu excepția a două produse: mierea de albini și caviarul, transmite IPN.

„Anul acesta avem cea mai mare pondere a comerțului exterior cu UE, la exporturi – circa 70%, la importuri – circa 50%, dar avem un potențial de creștere, conform studiului făcut în procesul de negociere a Acordului, dar și practica țărilor din regiunea balcanică arată că acesta poate fi ridicat cel puțin la 85%”, a declarat Octavian Calmîc în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Consilierul spune că, în următorii ani, odată cu consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova de a adopta și aplica legislația europeană, se așteaptă la obținerea dreptului de a exporta produsele de origine animalieră, cum ar fi ouăle de pasăre, laptele praf sau carnea în stare refrigerată, ca ulterior să se treacă la produse mult mai complexe. 

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, spune că fără DCFTA, exporturile Republicii Moldova în UE erau să fie cu circa 400 de milioane de dolari mai mici. Potrivit lui, criza bancară, seceta din 2015, instabilitatea politică – toți acești factori au afectat negativ capacitatea Moldovei de a implementa pe deplin Acordul.

Expertul spune că în trei ani deplini, 2015-2017, exporturile au crescut în total cu 22%, „creștere importantă care continuă și în 2018”. Potrivit lui, în mod surprinzător, principalul beneficiar al DCFTA este sectorul agro-alimentar.

În anii 2015-2017, creșterea exporturilor din acest sector este de circa 44%.

Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care este parte a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care a fost semnat de Republica Moldova și UE pe 27 iunie 2014.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău