Octavian Calmîc: BNM va menține un curs confortabil pentru agenții economici

  • 27 Octombrie 2017 18:09
Octavian Calmîc: BNM va menține un curs confortabil pentru agenții economici

Vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, este convins că Banca Națională a Moldovei (BNM) are suficiente instrumente de politică monetară pentru ca agenții economici, în special exportatorii, să nu simtă disconfort din cursul leului moldovenesc.

Întrebat de corespondentul INFOTAG dacă există o limită în aprecierea cursului monedei naționale, astfel încât exportul moldovenesc să nu devină neprofitabil, Octavian Calmîc a atras atenția la faptul că politica de curs nu ține de competența ministrului Economiei.

"Situația actuală pe piața valutară internă este un rezultat al cererii și ofertei, astfel că leul moldovenesc demonstrează o apreciere în raport cu dolarul american", a spus el, precizând că nu crede că această apreciere ar putea ajunge până la valoarea de 16 MDL:$1.

După cum a informat anterior INFOTAG, de la începutul anului 2017, moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA cu mai mult de 13%. 

Solicitați de corespondentul INFOTAG, participanții profesioniști ai pieței de capital susțin că pentru mulți exportatori, în special producătorii de cereale, aprecierea leului cu peste 15% va fi problematică.

"Un asemenea curs duce la profitabilitatea zero a afacerii. Din acest motiv, unii producători de cereale au suspendat exporturile, așteptând întărirea leului. Dar agricultorii au nevoie de bani din vânzarea cerealelor pentru a-și achita creditele. Unii fermieri încearcă să prelungească termenul de achitare a împrumuturilor acordate de bănci până în martie-aprilie 2018. Ei presupun că până atunci cerealele vor fi exportate și vor putea schimba valuta repatriată la un curs mai avantajos pentru ei în raport cu dolarul american", menționează interlocutorii agenției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău