Octavian Calmâc: Zona de comerț liber cu UE presupune nu doar beneficii, dar și provocări

  • 11 Iulie 2013 11:43
Octavian Calmâc: Zona de comerț liber cu UE presupune nu doar beneficii, dar și provocări

Zona de comerț liber cu Uniunea Europeană presupune nu doar beneficii, dar și provocări, iar cel mai sensibil domeniu, trebuie stimulat este agricultura, a declarat miercuri, ministrul adjunct al economiei, Octavian Calmâc.

Prima rundă a negocierilor privind semnarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană a avut loc în luna martie, dar cele mai dificile tratative vor avea loc în toamnă, când vor începe discuțiile privind liberalizarea pieței, a declarat Octavian Calmâc în cadrul unei conferințe privind relațiile comerciale și economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, Chișinăul va trebui să elimine, între altele, monopolul și restricțiile în transport sau în sistemul bancar.

Deși relațiile comerciale între Republica Moldova și comunitatea europeană au evoluat mult în ultimii ani, producătorii moldoveni nu profită de toate oportunitățile oferite de regimul comercial actual din cauza calității unor produse, a declarat șeful Misiunii Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel.

Și regiunea transnistreană a Republicii Moldova urmărește procesul de negocieri privind crearea zonei de liber schimb, a declarat  Președintele Agenției pentru atragerea investițiilor din regiunea transnistreană Veaceslav Triglov, prezent la conferință. Potrivit acestuia, comerțul regiunii cu Uniunea Europeană reprezintă 60% din totalul comerțului transnistrean, iar companiile din stânga Nistrului sunt interesate de extinderea relațiilor cu parteneri europeni.

Autoritățile de la Chișinău își propun ca, în septembrie 2013, să încheie negocierile privind crearea Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, dar și privind  Acordului de asociere.

Negocierile oficiale pe marginea Acordului de liber schimb au fost lansate la 27 februarie, în timpul unei vizite la Chișinău a comisarului european pentru comerț, Karel de Gucht. Analiștii de la Chișinău consideră că Acordul va comporta și anumite riscuri, în special pentru unii producători, care nu vor putea face concurenței. Volumul comerțului dintre Republica Moldova și statele europene a fost de aproximativ 2,7 miliarde de euro în anul 2011, în creștere cu aproape 30%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău