Octavian Armașu: Șocurile recente au demonstrat că avem un sector bancar puternic și rezilient

  • 15 Septembrie 2022 17:55
Octavian Armașu: Șocurile recente au demonstrat că avem un sector bancar puternic și rezilient

Sistemul bancar din Republica Moldova rămâne unul stabil și reprezintă un element al stabilității interne. O spune guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. În timpul evenimentului de lansare Moldova Business Week 2022, șeful BNM a menționat că de la începutul războiului din Ucraina sistemul bancar din Republica Moldova face față solicitărilor de lichidități, fapt ce demonstrează că avem un sistem bancar puternic și rezilient, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului BNM, economia și sistemul bancar al Republicii Moldova trec printr-o serie de șocuri generate de criza de securitate regională, criza energetică, criza pandemică. Totuși, băncile moldovenești își demonstrează reziliența. „În tot acest timp, sistemul bancar din Moldova a rămas și este în continuare stabil, fiind o parte importantă a asigurării securității statului. Sistemul bancar a asigurat economia cu lichidități suficiente și accesibile, care au permis relansarea economiei în perioada post-pandemică și care au fost o parte importantă din creșterea economică record de anul trecut, de 13,9%. La începutul războiului, sistemul bancar autohton a făcut față tuturor solicitărilor de lichidități, devenind unul din elementele de asigurare a stabilității interne”, a declarat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului, această stabilitate și reziliență a sistemului bancar este consecința reformelor din ultimii ani. Printre cele mai importante fiind: aplicarea principiilor Basel III, modificarea procedurilor de redresare și rezoluție a băncilor și practicarea celor mai avansate practici în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Toate acestea rezultând cu o verificare completă a acționarilor băncilor, din sistem fiind eliminați cei care nu corespund exigențelor din domeniu. „Aceste acțiuni au permis nu doar creșterea rezilienței și stabilității sectorului bancar, dar au dezvoltat și un mediu legal și operațional pentru investitorii atât locali, cât și de peste hotare. Reformele au fost efectuate în colaborare cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Astfel, legislația națională a devenit una foarte omogenă cu directivele europene și legislația internațională relevantă”, a adăugat șeful BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău