Octavian Armașu | Depozitarul Central Unic trebuie să devină un actor eficient în dezvoltarea pieței financiare

  • 17 Decembrie 2018 17:02
Octavian Armașu | Depozitarul Central Unic trebuie să devină un actor eficient în dezvoltarea pieței financiare

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că depozitarul central unic (DCU) trebuie să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare. Declarația a fost făcută în cadrul unei vizite la DCU, care are deja un oficiu separat, transmite IPN.

În cadrul vizitei, a fost prezentată echipa DCU și tehnologiile informaționale utilizate. Guvernatorul BNM a acordat atenție rolului deosebit al depozitarelor centrale pentru sectorul financiar. „Este important ca DCU nu doar să presteze servicii de înaltă calitate, ci să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare. Reforma trebuie să faciliteze apariția de noi instrumente financiare, să ridice interesul investitorilor față de valorile mobiliare, să stimuleze emisiunile pe piața primară și tranzacțiile pe piața secundară”, a menționat Octavian Armașu, citat într-un comunicat de presă al BNM.

La rândul său, viceguvernatorului Ion Sturzu, care patronează subdiviziunea BNM implicată în realizarea proiectului DCU, a remarcat faptul că reforma infrastructurii financiare nu trebuie să fie încheiată odată cu lansarea operațiunilor cu valori mobiliare corporative. Potrivit lui, ea trebuie să continue prin îmbunătățirea serviciilor, dar și prin implementarea a noi tehnologii și soluții pentru investitori, emitenți și participanții la DCU.

În context, directorul depozitarului central unic, Alexandru Savva, a menționat că modelul de activitate internă și sistemul informațional al DCU asigură păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor. În același timp, odată cu implementarea sistemului informațional, procesul de circulație a valorilor mobiliare va fi semnificativ îmbunătățit. Directorul DCU a subliniat că dezvoltarea unor noi produse, precum ar fi accesul online la conturile de valori mobiliare și posibilitatea efectuării tranzacțiilor cu valori mobiliare prin internet, sunt priorități strategice în activitatea depozitarului.

Prima etapă a reformei a fost realizată în luna iulie a anului curent, când DCU a lansat operațiunile cu valori mobiliare de stat și instrumentele BNM. La etapa inițială, Depozitarul central unic – responsabil de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova – operează cu valorile mobiliare emise de Ministerul Finanțelor și instrumentele financiare ale Băncii Națională a Moldovei. Din luna mai 2019, DCU va efectua decontarea valorilor mobiliare corporative.

Constituirea Depozitarului central unic este una din reformele-cheie ale pieței financiare din Republica Moldova, realizată în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Noul mecanism de evidență și decontare, oferit de DCU, va asigura un nivel înalt de transparență, siguranță și eficiență la efectuarea operațiunilor cu valori mobiliare, este menționat în comunicatul BNM. Modelul de activitate al Depozitarului central unic este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău