Octavian Apostol, despre procedura de taxare a serviciilor online propusă de Guvern | „Ei nu pot colecta taxele la produse, pe care le pot palpa. Nu există un astfel de precedent”
-
03 Decembrie 2019 13:42
Guvernul intenționează să aducă la buget 100 de milioane de lei prin impozitarea companiilor multinaționale care prestează servicii online. Potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2020, care încă nu a fost aprobat, moldovenii ar putea plăti TVA pentru filme, cărți, publicitate și tot ce poate fi cumpărat pe internet. În același timp, 12 state membre al Uniunii Europene au blocat săptămâna trecută, o directivă care ar fi impus aceste companii să-și facă publice profiturile și taxele achitate în fiecare țară din blocul comunitar.
Procedura de taxare va obliga companiile nerezidente să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat, să achite și să declare trimestrial taxa pe valoare adăugată. Procesul de solicitare a codului fiscal, de prezentare a informației privind TVA poate fi efectuat la distanță, prin intermediul serviciului electronic E-commerce-VAT office, plasat pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat. Fostul șef la AGEPI, Octavian Apostol, consideră că fiscul nu va reuși să colecteze suma de 100 de milioane de lei și propune în schimb introducerea unor plafoane care să nu influențeze prețurile pentru persoanele fizice.
„Ei nu pot colecta taxele la produse, pe care le pot palpa. Nu există un astfel de precedent ca să mărești taxele și să crească și încasările. Cu cât mărești taxele, cu atât crește economia tenebră, din contra, trebuie să relaxezi fiscalitatea”, a spus Octavian Apostol.
Săptămâna trecută, 12 state membre ale Uniunii Europene au blocat o directivă care ar fi scos la iveală cum multinaționalele din domeniul tehnologiilor își aleg jurisdicții cu o presiune fiscală redusă. Irlanda s-a opus acestei inițiative pentru că este unul din cei mai mari beneficiari ai acestei situații. Insula găzduiește oficiile corporațiilor care adună profiturile din toată Uniunea Europeană, dar achită un impozit de doar 6,25 la sută, pe când în Marea Britanie ar fi trebuit să fie taxate la o rată de 19%.
Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, giganții Apple, Facebook și Google se eschivează de la plata a circa 500 de miliarde de dolari pe an, prin direcționarea profiturilor în state cu impozite mici sau cu cota zero.