Oceanele au cunoscut cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată

  • 07 Iunie 14:46
Oceanele au cunoscut cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată

Suprafața oceanelor a cunoscut recent cea mai caldă lună mai din istoria măsurătorilor meteorologice, a anunțat miercuri serviciul european Copernicus, potrivit Agerpres.

„Temperaturile de la suprafața oceanelor au atins deja niveluri record, iar datele noastre indică faptul că temperatura medie pentru toate mările fără gheață în luna mai 2023 a fost mai mare decât în orice altă lună mai", a subliniat într-un comunicat Samantha Burgess, directoarea adjunctă a Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice (C3S).

Acesta din urmă se bazează pe analize computerizate generate pe baza a miliarde de măsurători efectuate de sateliți, precum și de nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume. Unele dintre datele folosite de Copernicus datează încă din 1950.

În ceea ce privește temperaturile la nivel global, luna mai a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată.

"Luna mai 2023 a fost a doua cea mai caldă înregistrată la nivel global, în condițiile în care vedem că semne privind dezvoltarea El Nino continuă să apară în Pacificul ecuatorial", a adăugat Samantha Burgess.

El Nino este un fenomen climatic natural, în general asociat cu o creștere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părți ale lumii și ploi abundente în altele.

El s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 și a lăsat în urma lui un episod deosebit de îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse și, mai ales, o scădere a temperaturilor.

La începutul lunii mai, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) estima că există 60% șanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârșitul lunii iulie și 80% șanse ca acest fenomen să se producă până la sfârșitul lunii septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Câțiva nori
Umiditate:41 %
Vint:1,54 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău