Obsesia de a mânca sănătos este tot o BOALĂ. Cum se numește (Sănătate INFO)
-
10 Februarie 2019 13:45
Aproape jumătate dintre europeni cred că mâncarea i-ar putea îmbolnăvi, conform unui Eurobarometru. Nici nu e de mirare. Aproape că nu e zi în care să nu apară un studiu despre un aliment periculos. În plus, informațiile sunt de multe ori contradictorii, așa că e greu să-ți dai seama ce e adevărat și ce nu.
Astfel poate apărea ortorexia, adică preocuparea excesivă pentru hrană, obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos. Nu trebuie să devenim obsedați de alimentația sănătoasă, ci doar să știm câteva reguli de bază, scrie Digi24, citat de Sănătate INFO.
Din ce în ce mai multe persoane ajung să fie foarte selective și să controleze absolut orice aliment pe care îl consumă. Unii pot fi pur și simplu grijulii cu sănătatea lor, pe când alții pot ajunge ușor în extrema cealaltă. Cum recunoaștem o persoană preocupată excesiv de alimentație și ce se ascunde în spatele ortorexiei, adică obsesia pentru mâncare sănătoasă?
Preocuparea excesivă pentru un stil de viață sănătos afectează din ce în ce mai mulți oameni. Se transmite tot mai des ideea că suntem ceea ce mâncăm, așa că de aici până la a face o obsesie pentru tot ce este pur, sănătos și natural nu este decât un singur pas.
Din dorința de a se feri de mâncarea procesată, puii injectați cu hormoni, legumele și fructele care conțin pesticide, multe persoane nu mai știu ce să aleagă și intră astfel într-un cerc vicios.
„Începem să ne văităm: vai, alimentele au E-uri, ce dracu mă fac, mă intoxic cu toate E-urile? Omul trebuie să fie obsedat de ceva. Acum e la modă să fii obsedat de mâncare și trebuie să găsim tot felul de soluții ca să mâncăm sănătos. E o prostie imensă”, spune Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Potrivit unui Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de mașină. Mai mult, 24% dintre ei verifică numărul de calorii și nutrienții alimentelor pe care le consumă.
„Apare dezechilibrul când mâncarea îți ocupă mai mult de 80% din energie și nu te mai gândești la nimic altceva decât cum să gătești extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse în extrem”, susține Mihaela Bilic - medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
„Oamenii sunt foarte derutați și confuzi astăzi. E normal. Au întrebări și parte de mult mai multe răspunsuri decât au nevoie, multe din ele contradictorii”, spune Larisa Petrini - health coach.
Obsesia pentru alimentația sănătoasă se poate transforma în boală. Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar la fel de periculoasă ca și anorexia și bulimia.
„Ei nu ajung la medic pentru că își dau seama că au o problemă. ci ajung tocmai din dorința că vor și mai multă informație, simt nevoia să fie certificați, vin la tine să primească încurajarea”, a adăugat Mihaela Bilic.