Observatorii CSI declară că alegerile prezidențiale s-au desfășurat liber

  • 14 Noiembrie 2016 10:37
Observatorii CSI declară că alegerile prezidențiale s-au desfășurat liber

Misiunea internațională de observatori a Comunității Statelor Independente a constatat că turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în pofida unor neajunsuri, s-au desfășurat transparent și corect.

În opinia observatorilor, cetățenii moldoveni au putut să-și exprime liber voința. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă luni, 14 noiembrie, la care au prezentat raportul privind observațiile de la scrutinul din 13 noiembrie, transmite IPN.

Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a menționat că observatorii în continuare dau o notă înaltă comunicării cu Comisia Electorală Centrală, cu birourile electorale.

Observatorii CSI au constatat că turul doi al alegerilor s-a desfășurat în aceleași condiții ca și primul tur, dar remarcă faptul că CEC, între cele două tururi, a luat hotărâri pozitive, iar una dintre cele mai importante este majorarea numărului de buletine de vot. Buletine suplimentare au fost repartizate în secțiile de vot de peste hotare și la secțiile unde puteau să voteze și cetățenii din stânga Nistrului. „Suntem de părere că CEC a acționat profesionist și în turul doi”, a menționat Alexei Sergheev.

Observatorii CSI au constatat că agitația și campania electorală a fost mai activă, dar și mai dură, candidații au renunțat la întrevederi în masă cu oamenii, mai mult s-au folosit de rețele de socializare. „Am urmărit atent și dezbaterile, constatăm că nu au fost constructive mereu, dialogul conținea acuzări, iar subiectele discutate la diferite posturi erau practic aceleași”, a spus Alexei Sergheev.

Observatorii menționează că, deși au fost anumite neajunsuri, nu sunt în stare să influențeze rezultatele alegerilor. Concluzia de bază a observatorilor CSI e că al doilea tur al prezidențialelor a fost organizat în conformitate cu Constituția și Codul Electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău