Obiectele de plastic de unică folosință au fost interzise în Germania

  • 03 Iulie 2021 14:57
Obiectele de plastic de unică folosință au fost interzise în Germania

Germania interzice de sâmbătă vânzarea de obiecte de plastic de unică folosință: farfurii, tacâmuri, pahare sau bețișoare de urechi. Prin această măsură, Germania aplică o directivă europeană destinată să protejeze oceanele de poluare, transmite AFP, potrivit Digi24.ro.

Noua lege, votată în luna septembrie 2020 și care a intrat în vigoare sâmbătă, interzice în mod special „bețișoarele de urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, bețișoarele pentru amestecat, bețele pentru baloane și paharele”.

În plus, anumite ambalaje din polistiren, utilizate drept recipiente pentru produse alimentare, sunt și ele vizitate de această interdicție. De asemenea, proiectul de lege prevede de asemenea ca administrațiile publice să dea întâietate produselor fabricate din materiale reciclate la licitațiile pentru furnizarea de consumabile, informează Agerpres.

Directiva europeană privind materialele plastice de unică folosință se bazează pe legislația existentă a UE în materie de deșeuri, dar o depășește prin faptul că stabilește norme mai stricte pentru acele tipuri de produse și de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvență a apariției pe plajele europene.

Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosință pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.

Produsele din plastic de unică folosință sunt fabricate integral sau parțial din materiale plastice și, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale directive este reducerea cantității de deșeuri de plastic generate.

Conform noilor norme, până în 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unică folosință, farfuriile, tacâmurile, paiele, bețele pentru baloane și bețișoarele pentru urechi.

Omenirea a produs 367 milioane de tone de plastic în 2020. Producția mondială de deșeuri e în creștere

În 2020, din cauza crizei sanitare, producția mondială de plastic a scăzut cu 0,3% comparativ cu 2019, însă ceea ce este îngrijorător că de la debutul erei industriale și până în prezent au fost înregistrat doar trei scăderi.

Potrivit datelor comunicate luna trecută de Asociația Europeană a Producătorilor de Plastic, la nivelul întregii planete, „cu 367 milioane de tone de plastic produse în 2020, față de 368 milioane de tone în 2019, a fost vorba de cea de a treia scădere mondială înregistrată după război, după cea intervenită în 1973, în momentul primului șoc petrolier, și cea din 2008, din cauza crizei financiare subprime”, a declarat directorul general de la PlasticsEurope, Eric Quenet.

Pe de altă parte, producția mondială de deșeuri din plastic ar putea crește cu 41% până în 2030, iar cantitatea de deșeuri prezentă în oceanele lumii ar putea să se dubleze, până la 300 milioane de tone, avertizează asociația pentru protecția animalelor WWF.

Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre „un punct critic ireversibil”, potrivit unui studiu publicat zilele trecute. Statele membre UE au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conțină, până în 2025, cel puțin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puțin 30%.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău