Oazu Nantoi: „În contextul escaladării situației în Ucraina și trecerea la o nouă fază a războiului, riscurile pentru Rep. Moldova sunt în creștere”
-
27 Septembrie 2022 13:50
Recentele acțiuni ale președintelui rus Vladimir Putin, pretinsele referendumuri în regiunile ucrainene parțial ocupate, mobilizarea parțială, precum și șantajul folosirii armelor nucleare, dau dovadă că regimul de la Moscova este în agonie și caută noi modalități de a se impune, după eșecul răsunător al armatei sale în sudul și estul Ucrainei. În acest context, Rep. Moldova este vizată direct ca urmare a războiului hibrid care se duce în țara noastră, al unor potențiale noi fluxuri de refugiați, sistării livrărilor de gaze, al unei potențiale dezghețări a conflictului din regiunea transnistreană. Opiniile au fost exprimate de către experți la dezbaterea organizată de agenția de presă IPN cu tema ”Faza nouă a războiului ruso-ucrainean, noile pericole și soluții pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova”.
În contextul escaladării situației în Ucraina și trecerea la o nouă fază a războiului, riscurile pentru Rep. Moldova sunt în creștere. Cu o Coloană a 5-a bine staționată în Rep. Moldova, liderii și agenți pro-ruși sunt gata oricând să intervină pentru înlăturarea guvernării și instalarea unui regim pro-rus la Chișinău, este de părere deputatul PAS Oazu Nantoi, membru al Comisiei Securitate Națională, apărare și ordine publică.
”Unii colegi, deputați din Parlament pe un site au depus un efort și au făcut o colecție de declarații ale unor colegi din Parlamentul Rep. Moldova. Din această colecție de declarații rezultă echivoc că sunt agenți ai Federației Ruse, nici nu pot spune că sunt agenți de influență, care sunt gata să destabilizeze situația pentru a asigura realizarea intereselor Federației Ruse și anume preluarea controlului asupra Rep. Moldova, fără agresiune militară directă.”, a spus Oazu Nantoi.
În acest sens nu doar sistarea propagandei rusești, este necesară dar și un dialog intens în interiorul societății legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru a dezvolta gândirea critică a populației pentru a distinge cine este de fapt agresorul, precum și crimele împotriva umanității comise de armata rusă în Ucraina, crede Oazu Nantoi.
Deputatul PAS a descris regimul autoritar din Rusia ca fiind unul degradat în care întreaga societate este ținută ostatică a viziunii unei singure persoane, cu un stat de drept distrus, cu gândire liberă înăbușită și lipsa unei oricărei forme de opoziție.
Vice-președintele Platformei DA Chiril Moțpan, ex-președinte al Comisiei parlamentare Securitate Națională, apărare și ordine publică, crede că în acest context singura garanție de securitate internațională este căderea regimului lui Putin.
”În cazurile acestea spun unii experți, ar fi două soluții. Una ca poporul său se revolte, o revoltă națională. Deocamdată sunt câteva elemente dar până la o revoltă de anvergură mai este. Și alta ar fi un complot militar , o acțiune militară a elitei rusești. Bănuiesc eu că nu toată lumea, chiar și la nivel de conducere a statului acceptă în totalitate comportamentul actualului lider”, a precizat Chiril Moțpan.
Potrivit unui sondaj realizat în iulie, de CBS AXA, 34 % dintre respondenți au declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina au avut scop preventiv, în timp ce 24% consideră că Rusia are dreptate în războiul de agresiune din țara vecină. Acesta este unul din efectele propagandei rusești în Rep. Moldova care nu a fost contracarată din timp, consideră analistul politic Igor Boțan. El susține că escaladarea acțiunilor în Ucraina vizează direct Rep. Moldova
În opinia analiștilor riscurile pentru Rep. Moldova sunt diminuate de rezistența și lupta eroică a armatei ucrainene care a reușit până acum să țină la distanță de Rep. Moldova linia frontului.
Amintim că după eșecurile recente ale armatei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a inițiat o escaladare a situației prin mobilizarea parțială, organizarea pretinselor referendumuri în zonele ocupate, șantaj și amenințare cu utilizarea armelor nucleare.