Oazu Nantoi: ”Dacă vom tăcea și vom boci, este contraproductiv”

  • 24 Februarie 2015 16:08
Oazu Nantoi: ”Dacă vom tăcea și vom boci, este contraproductiv”

Mai mulți reprezentanți ai societății civile au constituit astăzi o platformă civică, denumită ”Demnitate și adevăr”, în cadrul căreia își propun să inițieze un dialog cu autoritățile pentru realizarea reformelor anunțate și pentru o apropierea reală

a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Membrii platformei se declară nemulțumiți de activitatea guvernanților în ceea ce privește reforma în domeniul justiției, combaterea corupției, precum și ultimele evenimente din sectorul financiar-bancar, și anunță că vor recurge inclusiv la proteste, în caz de necesitate.

Membrii noii platforme, care sunt reprezentanți ai diferitor organizații non-guvernamentale, susțin că vor să creeze un instrument mai eficient de presiune asupra guvernanților, astfel încât aceștia să își țină promisiunile făcute în campania electorală și să realizeze reforme profunde, nu doar mimate, în toate domeniile.

”Noi propunem cumularea acelor probleme care există în societate pentru a fi prezentate în fața guvernării, ca guvernarea să nu se întoarcă cu spatele către cetățeni a doua zi după alegeri, ceea ce noi am văzut. Noi nu știm cum va reacționa această guvernare, noi nu avem iluzii. Dar, oricum, dacă vom tăcea și vom sta risipiți fiecare în colțul lui și vom boci, este contraproductiv”, a declarat analistul politic, Oazu Nantoi.

Unul dintre instrumentele platformei vor fi discuțiile cu cetățenii, pentru a crea o masă critică, a subliniat avocata Olesea Stamate, expert în reforma justiției.

”Cred că elementul distinctiv al acestei platforme, în comparație cu alte inițiative, este faptul că va face legătura între cetățean, societate civilă și guvernare. Platforma își propune să creeze această legătură cu cetățenii din teritoriu, nu numai din Chișinău”, a declarat Olesea Stamate.

Totodată, membrii platformei se declară nemulțumiți de faptul că a fost creată o coaliție de guvernare minoritară, care nu va putea asigura o guvernare stabilă, după cum a afirmat analistul Igor Boțan.

”Noi am ajuns să fim împreună din cauza decepțiilor pe care le-am trăit  în ultimii cinci ani, ca să ajungem la ceea ce avem astăzi – așa-zisa guvernare minoritară, despre care nimeni nu știe cum are de gând să guverneze țara și, cel mai important, cum are de gând să implementeze Acordul de Asociere. Deci, este doar un indicator că lucrurile sunt foarte șubrede și nestabile”, a declarat Igor Boțan.

Printre semnatarii platformei se mai numără ex-vicepremierul Valentin Dolganiuc, fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, expertul anticorupție, Mariana Kalughin, jurnaliștii Vasile Năstase, Cornelia Cozonac și Angela Aramă, avocatul Andrei Năstase, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Mihai Manole, etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău