Oamenii de știință vor lansa sateliți din lemn pe orbita joasă a Pământului

  • 25 Mai 2023 10:31
Oamenii de știință vor lansa sateliți din lemn pe orbita joasă a Pământului

Lemnul ar putea fi un material durabil pe orbita Pământului și ar putea fi folosit pentru crearea de sateliți, susțin oamenii de știință de la Universitatea Kyoto din Japonia și compania japoneză de exploatare forestieră Sumitomo Forestry, în ceea ce ar putea fi o descoperire importantă în domeniul sustenabilității în economia spațială, scrie descopera.ro.

Acest proiect este în lucru de ceva vreme. Parteneriatul a fost anunțat pentru prima dată în 2020, iar în luna martie a anului trecut, echipa s-a asociat cu Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA), pentru a trimite trei tipuri de lemn pe Stația Spațială Internațională (ISS), cu scopul de a testa fiecare tip de lemn în afara lumii, relatează Futurism.

„Capacitatea lemnului de a rezista la condițiile simulate de pe orbita joasă a Pământului (LEO) ne-a uimit. Acum vrem să vedem dacă putem estima cu exactitate efectele mediului dur din LEO asupra materialelor organice”, a declarat în 2020 Koji Murata, liderul acestui efort și cercetător la Universitatea Kyoto.

Primul satelit sustenabil ar putea fi din lemn de magnolie

Odată ajunse pe stația spațială, mostrele au fost plasate în modulul Kibo al JAXA, acolo unde au rămas timp de aproximativ zece luni. Acum, rezultatele au devenit în sfârșit disponibile și, aparent, au dezvăluit un mare succes.

Drept urmare, potrivit unui comunicat de presă, oamenii de știință speră să lanseze pe orbită, în 2024, primul lor satelit din lemn în toată regula.

În ceea ce privește tipul de lemn, magnolia s-a dovedit a fi cel mai rezistent, oamenii de știință confirmând că nu a existat „nicio descompunere sau deformare, cum ar fi crăpături, deformări, exfolieri sau deteriorări ale suprafeței” și aproape nicio modificare a greutății în eșantionul returnat, potrivit comunicatului.

Aceasta este o performanță remarcabilă, având în vedere temperaturile extreme și nivelurile ridicate de radiații caracteristice ultimei frontiere.

Sateliții muribunzi ar putea crea o gaură în stratul de ozon al atmosferei

De la aplicațiile militare până la internetul de mare viteză, societatea s-a bazat foarte mult pe sateliți. Dar pentru cât de mult ne bazăm pe ei, sateliții prezintă o mulțime de probleme reale, atât pentru mediul intern, cât și pentru cel extern al Pământului.

La fel ca multe alte nave spațiale, atunci când sateliții ies din uz, aceștia se transformă adesea într-un gunoi scump. Iar atunci când sateliții reintră în atmosfera terestră, aceștia ard și elimină aluminiu – o altă problemă serioasă, având în vedere că nivelurile ridicate de aluminiu ars ar putea, în cele din urmă, să producă o nouă gaură în stratul de ozon.

Așadar, trecerea la sateliți din lemn ar putea fi o soluție optimă pentru ambele lumi în ceea ce privește problema tot mai mare a sateliților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău