Oamenii de știință care acordă premiile Nobel îndeamnă la o regândire a răspunsului Suediei la pandemie

  • 19 Noiembrie 2020 19:42
Oamenii de știință care acordă premiile Nobel îndeamnă la o regândire a răspunsului Suediei la pandemie

Suedia trebuie să își regândească decizia de a nu recomanda utilizarea măștilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, pe fondul unui al doilea val de infecții, a declarat joi Academia Regală de Științe din această țară, instituție care acordă anual unele dintre premiile Nobel, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Răspunsul Suediei la pandemie, o abordare mai relaxată, s-a concentrat în principal pe distanțarea fizică voluntară, iar Agenția de Sănătate Publică a pus la îndoială eficacitatea măștilor, a căror purtare este obligatorie în multe locuri publice din Europa.

Cu toate acestea, într-un raport emis joi, Academia Regală de Științe a indicat că măștile ar putea juca un rol important în reducerea riscului de infectare, în special în spațiile închise.

"Sper să existe acum o dezbatere, iar liderii, indiferent de ceea ce spune autoritatea de sănătate publică, să ia acest lucru în serios", a declarat Staffan Normark, liderul grupului de experți din cadrul academiei pe tema COVID-19.

Puțini suedezi poartă măști în public, în timp ce politicienii în general le evită în timpul aparițiilor în public - un gest considerat radical în unele țări.

Agenția de Sănătate Publică a declarat că utilizarea măștii riscă să îi dea purtătorului o falsă senzație de securitate, ceea ce ar putea submina distanțarea fizică.

Odată cu noile cazuri de infectare cu acest virus, care au atins recent niveluri record, Suedia a introdus cele mai dure măsuri din timpul pandemiei, la începutul acestei săptămâni, reducând participarea la adunările publice la maximum opt persoane.

Vânzările de măști sunt, de asemenea, în creștere, farmaciile Apotea raportând o creștere de 360% în noiembrie comparativ cu octombrie.

Peste 6.300 de suedezi au murit din cauza COVID-9, o rată pe cap de locuitor de câteva ori mai mare decât cea a vecinilor nordici, dar oarecum mai scăzută față de unele țări europene mai mari, precum Spania.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău