Oamenii de știință au descoperit posibila "verigă lipsă" între magnetari și pulsari
-
09 Octombrie 2020 15:53
POamenii de știință au descoperit posibila verigă lipsă care face legătura între două tipuri diferite de pulsari, conform unui studiu publicat miercuri în Astrophysical Journal, transmite vineri Space.com, preluat de Agerpres.
Pulsarii sunt stele neutronice, nucleele superdense ale unor stele ultramasive care au colapsat la sfârșitul vieții stelare și care se rotesc extrem de rapid în jurul axei proprii. Pulsarii emit puternice fascicule de radiații de la poli și par că pulsează, sub efectul rotației rapide în jurul axei proprii.
Oamenii de știință au crezut că două tipuri de pulsari - magnetarii, care generează câmpuri magnetice extrem de puternice și pulsarii obișnuiți, alimentați de rotații - emit fascicule de radiații în moduri diferite. Însă un nou studiu sugerează că aceste obiecte extrem de puternice au mai multe lucruri în comun decât s-a crezut inițial.
"Studiul nostru ne-a oferit o nouă înțelegere a stelelor neutronice care dispun de câmpuri magnetice foarte puternice", a declarat coordonatorul cercetării, Chin-Ping Hu, colaborator al Clusterului RIKEN pentru Cercetări de Pionierat din Japonia.
La 12 martie, oamenii de știință au descoperit o nouă emisie de radiații gamma prin intermediul instrumentului Burst Alert Telescope de la bordul telescopului spațial Neil Gehrels Swift Observatory, aparținând NASA. Obiectul sursă, nume de catalog J1818.0-1607, despre care oamenii de știință cred că este un magnetar, a atras imediat mai multe observații în spectrul razelor-X cu instrumentul denumit Neutron star Interior Composition Explorer (NICER), de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Folosind NICER, cercetătorii au aflat că acest magnetar are o periodicitate a pulsațiilor de doar 1,36 de secunde, cea mai mică astfel de perioadă identificată vreodată la un magnetar. De asemenea, ei au aflat că magnetarul este relativ tânăr, formându-se abia acum 420 de ani (din perspectiva noastră, a felului în care-l "privim" pentru că respectivul obiect se află la 16.000 de ani lumină de Pământ, iar ceea ce observă abia acum oamenii de știință s-a întâmplat cu mult timp în urmă).
De asemenea, echipa a remarcat că emisiile de raze-X ale acestui magnetar sunt mai reduse decât cele observate la alți magnetari și au ajuns la concluzia că aceste emisii sunt, cel puțin în parte, alimentate de rotații. Acest amănunt este semnificativ pentru că, de obicei, despre pulsarii alimentați de rotații se crede că produc astfel de emisii prin rotațiile lor rapide. Această descoperire face legătura între aceste două tipuri de stele neutronice și îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum și de ce astfel de obiecte produc emisii, conform cercetătorilor.
"Observații radio recente sugerează că magnetarii ar putea fi cauza unui fenomen misterios denumit emisii radio rapide (fast radio bursts), iar în continuarea cercetării noastre ne vom ocupa de aceste emisii", a mai precizat Chin-Ping Hu.
Sursa:Agerpres