Oamenii de afaceri străini își doresc o concurență loială și o revizuire a legislației funciare (FOTO)
-
20 Septembrie 2017 15:07
Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut anumite schimbări de ordin legislativ în sistemul bancar și cel fiscal, totuși investitorii străini afirmă că întâmpină o serie de dificultăți în a-și dezvolta afacerile pe termen lung în Republica Moldova. Oamenii de afaceri străini spun că își doresc o concurență loială, amendarea legislației muncii, dar și o revizuire a legislației funciare. Pe de altă parte, autoritățile spun că muncesc la aceste recomandări și că o parte dintre ele se regăsesc în inițiativele legislative. Problemele invocate de businessmenii străini se regăsesc în ediția din acest an a publicației Cartea Albă, prezentată miercuri, 20 septembrie, la Chișinău.
Legislația funciară din Republica Moldova limitează accesul și interesul oamenilor de afaceri străini de a investi bani în agricultură. Una dintre problemele frecvente întâlnite de investitorii străini se referă la faptul că luând în arendă terenuri agricole, aceștia investesc sume mari de bani, ca peste un an sau doi, proprietarul pământului să rezilieze contractul înainte de termen.
Președintele Asociației Investitorilor Străini, Alexander Koss, susține că legislația națională nu protejează arendașul de pământ și că și-ar dori ca persoanele juridice, cu capital străin să poată cumpăra terenuri agricole în Republica Moldova.
Viceprim-ministrul și ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a spus că subiectele funciare, precum arendarea pământului sau vinderea terenurilor sunt sensibile pentru cetățenii R. Moldova.
„Pe de o parte noi înțelegem aceste constrângeri, sunt niște elemente sensibile, care vin din trecutul nostru. Cred că Republica Moldova „s-a copt” de a reveni la subiectul ce ține de proprietate asupra pământului și liberalizarea accesului la pământul agricol pentru străini.”
O altă provocare pentru investitorii străini este faptul că în Republica Moldova nu există o predictibilitate a politicii fiscale. Oamenii de afaceri străini, în special cei care au afaceri în domeniul telefoniei mobile, spun că își doresc, de asemenea, o concurență loială și extinderea pieței de desfacere și în regiunea transnistreană.
O altă îngrijorare pentru mediul de afaceri vizează persoanele înalt calificate din domeniul IT care pleacă din Republica Moldova, spune reprezentantul unui operator de telefonie mobilă, Julien Ducarroz.
„Specialiștii înalt calificați pleacă din Republica Moldova. Cred că aducând aici investitori străini în domeniul IT va ajuta întreaga țară și nu doar compania noastră să-i menținem acasă pe oamenii talentați din domeniul tehnologiilor informaționale.”
Cartea Albă este un document cu titlu de recomandare și descrie un plan de acțiuni concret pentru ameliorarea climatului investițional din Republica Moldova. Publicația, elaborată de către experții companiilor membre FIA, este la cea de-a cincea ediție.