OAMENII CETĂȚII | Regizorul Dumitru Grosei: dacă am căuta adevărul am deveni liberi cu adevărat ( AUDIO )

  • 05 Iulie 2022 16:39
0%
00:00:00
00:00:00

Dumitru Grosei, regizor, scenarist, producător, președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova, directorul Festivalului ”Zilele Filmului Românesc la Chișinău” și ex-director al Arhivei Naționale de Film din Rep. Moldova, a fost invitatul emisiunii ”Oamenii Cetății” de la Radio Chișinău.

Este unul dintre cei mai selecți regizori din Rep. Moldova, filmele sale fiind premiate la mari festivaluri de film din întreaga lume.

”Pe mine mă interesează subiecte general valabile și oricând te-ai uita la ele, chiar și peste o sută de ani, să fie actuale. Genul astă de film mă străduiesc eu să fac. Din acest punct de vedere unul din ultimele filme ”Scrisoare de pe frontul de Est” este o poveste în care personajul (bunicul unui cetățean german care a ajuns în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul de la Nistru, n.r.) scrie o scrisoare în care spune că totul e bine, mai cântă din muzicuță. La un moment dat, după ce scrie scrisoarea, se ridică, calcă pe o mină și explodează și dispare cu totul. Asta așa, într-un cadru simplu am vrut să povestesc esența războiului, că de fapt asta e o mare tragedie și nu duce la nimic bun. Nu trebuie neapărat să se întâmple în Ucraina sau altă parte. Oriunde s-ar întâmpla, că este îmbrăcat în german, sau sovietic sau român, nu contează, contează că războiul ca fenomen este o prostie care ar trebui depășită. E absurd. Că așa (în film, n.r) e o anumită atmosferă, la Nistru, cântă păsărele… Și după ce omul dispare de la explozie, viața revine la normal dar omul nu mai este... Cam așa, în cinci minute, am încercat să exprim esența războiului. Nu contează nazism, fascism - sunt în esență oameni care au fost trimiși carne de tun fie de sovietici, sau nemți. Criminalii sunt cei care pun la cale lucrurile astea și ei ar trebui judecați. Am  făcut acest film încă înainte de a începe războiul în Ucraina. Acum el ar fi conjunctural”, a spus Dumitru Grosei.

Cât privește societatea moldovenească, regizorul Dumitru Grosei se arată dezamăgit de contemporani și starea de lucruri din societate, de presa care nu spune adevărul.

”Noi trăim într-o minciună continuă, suntem intoxicați de ea. Dar dacă am căuta adevărul atunci am deveni liberi cu adevărat. Omul ar deveni liber pentru că adevărul te face liber. Încerc să trăiesc în adevăr, deși e foarte complicat pentru că de multe ori ai de pierdut pe plan social pentru că majoritatea sunt angajați în această minciună și nu au tăria de caracter să renunța la niște posturi, la niște favoruri, pentru a trăi în adevăr. Mă refer la propaganda care se duce vizavi de războiul din Ucraina. Rușii spun una, ucrainenii spun alta. Dar realitatea este cum a spus un om celebru: ”La război  prima victimă este adevărul”. Până la urmă este foarte greu să îți dai seama ce se petrece cu adevărat. Manipularea aceasta se întâmplă și în mass-media. A intrat în case. Faci ce faci și stai cu nasul în telefon. Sunt foarte rari oamenii care au discernământ să poată să înțeleagă ce e bine și ce e rău. Un om de cultură ar putea să fie cel care duce lucrurile spre o schimbare o însănătoșire spirituală… Dar acum nici preoții nu mai sunt cei care să se îngrijească de sufletele oamenilor. Oamenii sunt necăjiți, rătăciți, nemângâiați. Mulți au necazuri, sunt despărțite familiile, unul e în Portugalia, altul e acasă stă și bea copiii umblă de capul lor. Le trimit câteva sute de euro și cred că cu asta s-a încheiat educația lor. În realitate asta trăim!~, a spus Dumitru Grosei.

Emisiunea poate fi ascultată la Radio Chișinău în această seară, după știrile de la ora 20:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău