OAMENII CETĂȚII | Prima promoție a Facultății de Jurnalistică a USM (AUDIO)

  • 10 Mai 2021 14:39
0%
00:00:00
00:00:00

Albumul „Prima Promoție: Facultatea de Jurnalistică: 1975-1980” a fost lansat la Chișinău pentru a marca 40 de ani de la absolvirea facultății. Din această promoție fac parte scriitorii și jurnaliștii Gheorghe Budeanu, Varvara Buzilă, Val Butnaru, Silvia Grosu, Ion Diviza, Ilie Lupan, Lucia Bacalu, Nina Neculce, Viorel Cibotaru, Igor Grosu ș.a.

Ideea de creare a unei facultăți de jurnalistică a fost foarte greu agreată la Moscova, povestesc în cadrul emisiunii OAMENII CETĂȚII de la Radio Chișinău Silvia Grosu și Varvara Buzilă. Acesta era un domeniu ideologic foarte bine monitorizat. Tot mai mult își făceau loc discipline în limba rusă, iar ideologizarea era tot mai evidentă.

Varvara Buzilă: „Ne pregăteau să devenim lucrători ai redacțiilor raionale. Însă, realitatea a modelat în așa fel destinele noaste, abilitățile noaste, încât vreo câțiva doar au plecat la baștină, unii au făcut gazetărie, alții radio în teritoriu… Un jurnalist este format într-o școală pe care o trece pentru a intui problematica unei societăți, soluțiile respectivelor probleme și bineînțeles pentru a fi util. Utilitatea noastră nu se vedea pe măsura realităților sociale, culturale. Noi eram pregătiți să modelăm această societate într-un anume câmp, dintr-o anumită perspectivă ideologică. Iar noi simțeam atât de mult și de puternic acest decalaj între cultura pe care am asimilat-o și impunerea de a activa într-un spațiu foarte strict ordonat și controlat”.

Silvia Grosu: „Dar noi am debordat din această realitate, eram atât de bine pregătiți încât nu mai încăpeam în aceste formate. Astfel, fiecare, atunci când a simțit și la locul unde a fost, a încercat să facă maximum ce poate, încât atunci când au apărut semnele de libertate, 85-86, am prins imediat firul… În acest album găsim un itinerar al fiecăruia dintre noi după facultate. Regăsim informații, modele, profiluri ale colegilor”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău