OAMENII CETĂȚII | Istoricul Ion Negrei despre Unirea de la 1918, războiul din Ucraina și viitorul Rep. Moldova (AUDIO)

  • 14 Mai 2022 15:38
0%
00:00:00
00:00:00

Ceea ce se întâmplă acum pe plan internațional, în special în vecinătatea Rep. Moldova, seamănă mult cu contextul politic din preajma anului 1918. Suntem la un moment de afirmare națională dar și afirmare a identității umane, consideră istoricul Ion Negrei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor ”Alexandru Moșanu” din Rep. Moldova.

”Ucraina, Georgia, Rep. Moldova, alte popoare care au fost parte a Uniunii Sovietice doresc să-și recapete libertatea, și-au recăpătat-o politic prin declarații, dar când s-a trecut la momente de afirmare a identității, de afirmare a interesului politic, forțele acestea ale comunismului, retrograde, imperiale, ele au fost deranjate. Necondamnându-le, noi nu am condamnat comunismul nici în plan național și nici în plan mondial, comunismul a rămas în picioare și el se reafirmă prin ideologia aceasta imperială pe care astăzi Moscova o practică în relație cu Ucraina. Ucraina este astăzi în situația de afirmare a identității sale politice, identității democratice și a identității europene. Și din contra, lucrurile acestea nu poate să le perceapă, să le înțeleagă, admită, să le recunoască  Rusia lui Putin. Ea vrea să vadă în ucraineni doar o parte componentă a imperiului rus. Ei nu recunosc identitatea ucraineană, nu recunosc limba, nu recunosc cultura ucraineană, cerințele politice ale acestui popor. Forțele retrograde din spațiul Federației Ruse au altă percepție a lumii. Vor să domine cel puțin spațiul post-sovietic iar de aici să treacă la întreg spațiul post-socialist”.

 Cât privește deznodământul războiului din statul vecin, istoricul Ion Negrei este încrezut că Ucraina va ieși învingătoare, că întotdeauna forțele care luptă de partea adevărului sunt cele care câștigă: ”Eu cred că întotdeauna cel ce este de partea adevărului câștigă. Ucraina este de partea adevărului, luptă pentru țara sa, pentru poporul său, pentru interesele ei, are sprijinul tuturor. Mai devreme sau mai târziu Ucraina va reuși să iasă din această capcană pe care le-a impus-o Putin și Federația Rusă. ”

Despre Rep. Moldova, istoricul Ion Negrei este de părere că viitorul ei trebuie să fie unul european: ”Rep. Moldova demonstrează în aceste zile că este un stat european, așa cât este el de fragil, născut din destrămarea Uniunii Sovietice, format dintr-un segment al poporului român, nu este un stat național. Aspectul național în Rep. Moldova este mai modest manifestat, dar având în față România, având istoria pe care am trăit-o în comun în perioada interbelică, noi avem modelul de revenire în spațiul european prin Reunirea cu România”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău