OAMENII CETĂȚII | Cătălin Josan: „Mi-aș dori să realizez un concert solo” (VIDEO)

  • 02 Septembrie 2023 16:30
OAMENII CETĂȚII | Cătălin Josan: „Mi-aș dori să realizez un concert solo” (VIDEO)

Cătălin Josan are o experiență de peste 15 ani în industria muzicală. Este cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă, dar și pentru implicare civică în viața social-politică, prin promovarea valorilor și a identității naționale. A început să studieze pianul de la cinci ani. A fost foarte greu pentru un copil, dar nu ar schimba nimic, spune artistul. A urmat studiile la Liceul „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, facultatea de canto academic.

A fost câștigătorul primei ediții a concursului televizat „Megastar” din România în 2017, la care a reprezentat zona istorică a Moldovei. „Câștigul competiției a fost un moment de răscruce, un moment foarte important” pentru cariera sa, recunoaște Cătălin. A fost primul artist din România care a semnat un contract de colaborare cu casa de discuri Universal Music Romania, lansând cel dintâi album, alături de cel mai cotat producător muzical de atunci, Marius Moga. „Dintr-o dată am ajuns în anturajul celor mai renumite vedete, pe care le vedeam doar din sală sau le vedeam, auzeam doar la tv și radio. S-au deschis foarte multe uși”, spune el.

Muzica pentru Cătălin Josan este o plăcere, dar și felul său de a se expune, de a vorbi și gândi. „Dacă reușești să găsești publicul tău pe care să-l fidelizezi cu timpul, asta e foarte important, să înțelegi că nu ești doar un artist de-o piesă”.

Cătălin mărturisește că își dorește să realizeze un concert solo, dar probabil nu în acest an. El spune că procesul este unul destul de costisitor, iar pentru ceea ce își dorește el, s-ar putea să mai dureze pregătirile.  „Durează, dacă vrei să îl faci ca la carte, ori (...) eu sunt foarte critic. Realizez ce lucruri trebuie îmbunătățite și știu că o să îmi ia mult timp ca să am încredere că totul va fi foarte bine. Nu o să fie perfect, evident, dar îmi ia foarte mult timp să mă hotărăsc. E foarte mare responsabilitatea față de numele tău, față de cariera ta și nu vrei să dezamăgești. Un produs bun înseamnă costuri destul de mari”.

De mic copil a fost luat de părinții săi la manifestările naționale. Cătălin Josan și-a exprimat mereu poziția civică. El a participat la protestele din 2015-2016, organizate pe fundalul scandalului financiar-bancar, cunoscut ca „furtul miliardului”. Pentru manifestul său demonstrat, artistul a fost exclus din concertul „Potcoava de Aur”, în 2016. El a susținut atunci un concert-protest în fața Palatului Național din Chișinău, alături de colegul de breaslă Pasha Parfeni.

„Țara, limba, neamul, istoria sunt lucruri care se învață în cei șapte ani de acasă. Dacă ești educat să înțelegi ce înseamnă nedreptatea, să înțelegi de ce ai făcut lucrurile acestea când erai mic împreună cu părinții tăi, înțelegi ce înseamnă, de fapt, patriotismul. Sunt foarte multe păreri despre ce înseamnă patriotismul. Dacă nu îți creezi părerea ta și nu o urmezi sau nu o ai din start de la părinți și nu poți să ți-o cultivi singur, atunci nu știu dacă ai dreptul să te dai cu părerea vizavi de patriotism. Mă bucur că am avut parte să merg la manifestații și a-mi arăta nemulțumirea și a susține pe cineva care la un moment dat este blamat de alții doar pentru care o părere diferită”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău