Oameni și Idei | Ilie Bricicaru: S-a creat impresia că numărul accidentelor rutiere s-a mărit, dar în realitate nu este așa

  • 23 Mai 2023 15:13
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi, siguranța rutieră este abordată sub un alt aspect, fiindcă se discută la nivel internațional foarte mult despre mobilitate și acces. Respectiv, este vorba despre funcții care au ridicat la un alt nivel siguranța omului și necesitățile tuturor în trafic, spune expertul în infrastructură și siguranță rutieră, Ilie Bricicaru, în cadrul emisiunii „Oameni și Idei”, de la Radio Chișinău.

Ilie Bricicaru spune că de fapt, accidentele din Rep. Moldova, pe an ce trece, sunt mai puține, nu mai multe:

„Unul din elementele foarte importante ale unui sistem de siguranță rutieră este comunicarea sau responsabilitatea comună. Și iată din raționamentul că presa Rep. Moldova a ridicat acest subiect cu accidentele foarte agresiv pe parcursul anului curent, s-a creat impresia că numărul accidentelor rutiere s-a mărit, dar în realitate nu este așa. Au fost acele câteva cazuri care au fost foarte bine comunicate de toți, iar acesta este unul din aspectele foarte importante. Cu cât mai mult se comunică cu atât sistemul este mai sigur. Și un alt aspect foarte important este sensibilizarea autorităților. Fiindcă siguranța rutieră este un sistem foarte larg în care sunt implicate educația, sănătatea, drumurile și transportul”.      

Prima cauză a accidentelor din Rep. Moldova este viteza de circulație. Viteza de circulație este parte la 99,9% din toate accidentele rutiere într-o formă mai gravă sau mai atenuată, menționează Ilie Bricicaru:

Nu este important numărul de accidente, dar este important cât de severe sunt aceste accidente. Astfel, un alt factor de risc este centura de siguranță. Foarte mulți oameni nu sesizează cum poate influența portul centurii de siguranță, însă aceasta salvează foarte multe vieți. Un al treilea factor ar fi alcoolul și substanțele medicamentoase. Și în ultimul timp au mai apărut câțiva factori de risc care sunt frecvenți la adolescenți și copii. Este vorba de căști și de telefonul mobil, acest fenomen practic anual crește numărul de decese”, precizează Ilie Bricicaru.

În ultimii ani în Rep. Moldova a început să crească numărul de decese și traume severe pentru cei care circulă pe bicicletă sau trotinetă. Acest lucru se întâmplă în mare parte după pandemie, pentru că în pandemie s-a schimbat foarte mult structura de circulație.  La biciclete și trotinete, noi nu avem nici reguli și nici infrastructură, regulile au început deja să apară, dar în partea de infrastructură stăm foarte prost, nu o avem practic deloc, a mai adăugat Ilie.

Mai multe despre siguranța rutieră din Republica Moldova află din emisiunea „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău.       

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău