OAMENI ȘI IDEI | Cristina Tocari despre cum să transformi plasticul în artă utilă: „Reciclarea nu este un trend, ci o necesitate” (Video)  

  • 24 Octombrie 15:40
OAMENI ȘI IDEI | Cristina Tocari despre cum să transformi plasticul în artă utilă: „Reciclarea nu este un trend, ci o necesitate” (Video)  

      „Reciclarea nu este doar un trend, este o necesitate și fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze acest lucru” a declarat în cadrul emisiunii Oameni și Idei de la Radio Chișinău, Cristina Tocari, fondatoarea Recycline - o afacere care transformă plasticul reciclat în bijuterii și obiecte de uz casnic, dând o nouă viață materialelor considerate de mulți inutile.     

Cristina nu doar că adună și reciclează plasticul, ci reușește să transforme acest proces tehnic într-o adevărată artă, educând publicul despre importanța reciclării și promovând un stil de viață sustenabil.

Reciclarea: trend sau necesitate?    

Cristina ne-a împărtășit perspectiva ei asupra reciclării, subliniind că aceasta nu este doar un trend. Într-o lume în care consumul necontrolat generează deșeuri masive, reciclarea devine o soluție imperativă. Ea atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă rolul pe care îl joacă în acest proces și să acționeze, nu doar să conștientizeze, iar „regulile stricte par să funcționeze cel mai bine”, afirmă Cristina.

„Statul trebuie să își asume un rol activ în impunerea unor reguli clare privind reciclarea. Separarea deșeurilor este un obicei care necesită timp, educație și conștientizare. Mulți oameni nu au răbdarea sau resursele necesare pentru a studia acest subiect, însă atunci când se impun reguli, chiar dacă deseori sunt incomode pentru noi, oamenii se adaptează mai repede. (...) Eu înțeleg că noi nu avem cum să evităm plasticul la zero, dar până la urmă, noi putem gândi și din perspectiva că, un mod de viață sustenabil presupune niște standarde mai înalte și așa cum toți ne dorim o calitate la produse alimentare mai înaltă, așa cum ne dorim ca stofele pe care le îmbrăcăm să fie comode, la fel, putem să vorbim și despre ambalaje și produsele pe care le alegem pentru casa noastră. De aceea, un mod de viață sustenabil începe de la alegerile pe care ni le setăm”, spune Cristina.

Situația reciclării în Republica Moldova

Statistica actuală arată că doar 5-7% din plasticul din Republica Moldova este reciclat, o cifră semnificativ mai mică decât normele europene. Cu toate acestea, Cristina remarcă că subiectul reciclării și gestionării deșeurilor a început să fie tratat cu mai multă seriozitate de autorități. „Se scriu legi noi și ne adaptăm treptat la normele europene, ceea ce este foarte important pentru viitorul nostru,” adaugă ea.      

Cu toate că gradul de conștientizare al cetățenilor moldoveni în privința reciclării este destul de ridicat, acțiunile concrete întârzie să apară. „Când este vorba de acțiuni, nivelul de implicare este foarte scăzut, oamenii găsesc mereu argumente pentru a nu se implica,” observă Cristina.

Prin „Recycline”, Cristina Tocari nu doar că ajută la reducerea deșeurilor, ci educă și inspiră comunitatea să își schimbe obiceiurile și să adopte un consum responsabil. Așadar, în cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, am discutat despre cum reciclarea nu este doar o tendință, ci o obligație morală și civică, pe care fiecare dintre noi trebuie să o îmbrățișeze.

Interviul integral cu Cristina Tocari îl puteți urmări în continuare:

      

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău