OAMENI ȘI IDEI | Avocata Oxana Eșanu: „Justiția este lumea căreia mă dedic” (Video)

  • 14 August 14:43
OAMENI ȘI IDEI | Avocata Oxana Eșanu: „Justiția este lumea căreia mă dedic” (Video)

În cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, avocata Oxana Eșanu a adus în discuție subiecte esențiale privind sistemul de justiție din Republica Moldova, oferind o perspectivă asupra provocărilor și responsabilităților cu care se confruntă profesioniștii din domeniu. Oxana Eșanu are o experiență vastă în justiție, cu un cabinet fondat în 2011, fiind implicată în cazuri de la nivel național până la cazuri ajunse la CEDO.

Justiția este lumea căreia i se dedică, afirmă avocata Eșanu, subliniind angajamentul său față de acest domeniu.

„Într-un context în care percepția publicului asupra justiției în Republica Moldova este deseori marcată de neîncredere, rolul avocatului devine crucial”, spune avocata.

Oxana Eșanu subliniază importanța unei colaborări corecte și etice între toți actorii din procesul de justiție - avocați, procurori și judecători. În viziunea sa, avocatul trebuie să fie considerat drept o voce egală în fața legii, un apărător al drepturilor clientului, însă, din păcate, acest echilibru nu este întotdeauna respectat în Republica Moldova.

„Avocatul, procurorul, cât și judecătorul, toți au o responsabilitate enormă față de soarta unui dosar, mai ales dacă vorbim de o cauză penală. Atitudinea colegială lipsește acum, din păcate, în Republica Moldova și chiar se exagerează atunci când se spune că nu ai dreptul să intri în biroul judecătorului sau procurorului. În viziunea mea, avocatul este vocea clientului, dreptul acestuia și la fel trebuie să fie privit pe un picior de egalitate, eu însă simt această discrepanță. Ceea ce spune procurorul în cauzele penale de aici, din Republica Moldova, de multe ori e lege în fața judecătorului, ceea ce vorbește avocatul este mai puțin luat în calcul, din păcate”, menționează invitata emisiunii „Oameni și Idei”, Oxana Eșanu.

Avocata împărtășește că a observat o creștere a încrederii cetățenilor în justiția din Republica Moldova, conform statisticilor recente. Totuși, ea subliniază că este esențial ca persoanele implicate în procesele judiciare să simtă protecția și echitatea din partea sistemului de justiție.

„Doar astfel, justiția poate deveni un pilon real al societății și un garant al drepturilor fundamentale”, a mai spus ea.        

„Analizând ultimele statistici, încrederea cetățenilor în justiția din Republica Moldova a mai crescut, dar ar trebui totuși ca cei prezenți în acest mecanism să simtă protecția din partea justiției”, a subliniat Oxana Eșanu.

Interviu integral cu Oxana Eșanu îl puteți urmări în continuare:  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău