Oameni se chinuie să se răcorească pe măsură ce pământul se încălzește

  • 16 Iulie 2018 11:34
Oameni se chinuie să se răcorească pe măsură ce pământul se încălzește

Lipsa de aparate de aer condiționat și frigidere afectează peste un miliard de persoane care au probleme în a se răcori și a-și păstra alimentele și medicamentele, în condițiile în care încălzirea globală aduce temperaturi și mai mari, arată un studiu publicat luni, informează Reuters.

În plus, o cerere mai mare de electricitate din partea frigiderelor, ventilatoarelor și altor electrocasnice va genera și mai multe modificări climatice, dacă producătorii de electricitate nu fac trecerea de la combustibili fosili la energii mai curate, se mai arată în raportul realizat de organizația non-profit Energy for All.

Autorii studiului susțin că, din populația globului de 7,6 miliarde, aproximativ 1,1 miliarde persoane din Asia, Africa și America Latină, dintre care 470 milioane în zonele rurale și 630 milioane care trăiesc în mahalalele orașelor, sunt în pericol să nu poată să se răcorească sau să își păstreze alimentele.

"Răcorirea devine din ce în ce mai importantă în contextul modificărilor climatice", a declarat Rachel Kyte, reprezentant special al secretariatului Energie sustenabilă pentru toți din cadrul ONU. Un studiu care a analizat 52 de țări a scos în evidență că locuitorii cei mai expuși riscului sunt cei din India, China, Mozambic, Sudan, Nigeria, Brazilia, Pakistan, Indonezia și Bangladesh.

Companiile ar putea găsi piețe semnificative, de exemplu prin punerea la punct a unor aparate de aer condiționat cu o eficiență mare dar cu prețuri reduse pe care să le vândă clasei mijlocii în creștere din țările cu climă tropicală. La acestea s-ar putea adăuga și unele soluții mai simple precum vopsirea acoperișului pentru a reflecta razele soarelui sau remodelarea clădirilor pentru a permite ieșirea căldurii.

Potrivit agenției pentru sănătate din cadrul ONU, stresul de căldură provocat de modificările climatice va fi cea mai probabilă cauză a unui număr suplimentar de 38.000 de decese înregistrate anual la nivel mondial între 2030 și 2050. Numai în luna mai a acestui an peste 60 de decese au fost înregistrate la Karachi, Pakistan, când temperaturile au trecut de 40 de grade Celsius.

Studiul subliniază că, în zonele izolate din țările cu climă tropicală, multe persoane nu au acces la electricitate și spitale și deseori nu pot să depoziteze medicamente și vaccinuri care trebuie păstrate la rece. În cazul celor care trăiesc în mahalalele orașelor, furnizarea energiei electrice suferă numeroase întreruperi. De asemenea, mulți fermieri sau pescari nu au acces la instalații frigorifice necesare pentru a păstra și transporta produsele pe piețe. Peștele proaspăt se alterează în câteva ore dacă este depozitat la 30 de grade Celsius dar rămâne proaspăt timp de mai multe zile dacă este congelat.

Săptămâna trecută un studiu realizat de Universitatea din Birmingham prognoza că, până în anul 2050, numărul aparatelor de aer condiționat se va majora de patru ori până la 14 miliarde unități la nivel global, ceea ce va duce la o creștere a consumului de electricitate.

sursa: agerpres

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-11
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Thu
-0
Fri
2
Sat
5
Sun
9
Mon
5

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0309 0.1563
USD 17.3400 0.0375
RON 4.3143 0.0315
UAH 0.6166 0.0034
RUB 0.2350 0.0020
Arhivă Radio Chișinău