O Troiță Ostășească din perioada eliberării Basarabiei a fost restaurată și inaugurată la Iurceni (FOTO)

  • 04 August 2019 18:49
O Troiță Ostășească din perioada eliberării Basarabiei a fost restaurată și inaugurată la Iurceni (FOTO)

O Troiță Ostășească instalată după eliberarea Basarabiei de către armata română a fost restaurată și inaugurată astăzi în fața Muzeului de Istorie și Etnografie din Iurceni, raionul Nisporeni. Potrivit Asociației „Faptă, nu vorbă”, „toate lucrările au fost duse cu suportul și implicarea oamenilor simpli, oamenilor de bună credință”.

La evenimentul de inaugurare a participat și deputatul din partea ACUM, istoricul Octavian Țîcu, menționează Deschide.md

În august 2018, Asociația „Faptă, nu Vorbă” a inițiat o campanie de colectare de fonduri la cort care a durat aproximativ două luni și datorită căreia au fost acoperite cea mai mare parte a cheltuielilor. În total peste 300 de persoane și-au dat aportul pentru restabilirea Troiței, prin muncă, donații, susținere.

Troița ostășească de la Iurceni, raionul Nisporeni, este un monument unic și are o valoare deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru neamul nostru. Monumentul artistic a fost sculptat în lemn de stejar și a fost instalat în parcul „Fântâna Mare" din satul Iurceni, imediat după eliberarea Basarabiei de către armata română. Sculptorul principal a fost Chiril Lupeca, iar unul din meșteri - Elisei Baltă, ulterior devenit cetățean de onoare al orașului Nisporeni.

Troița a fost împodobită cu ornamente sculptate în lemn de o frumusețe deosebită și care s-au păstrat intacte până în prezent. Pe troiță a fost încrustată monograma Regelui Mihai I al României, dar și expresia „Nu uitați nici o clipă jertfa lor”, în cinstea ostașilor români căzuți în lupte. În anii de ocupație sovietică, crucea a fost mutată de săteni în curtea Bisericii Sfântul Arhanghel Mihail și Gavril din localitatea Iurceni pentru a nu fi distrusă de sovietici

După zeci de ani de uitare, Asociația „Faptă, nu Vorbă" și-a asumat restaurarea acestui monument și instalarea ulterioară în Parcul „Fântâna Mare” din centrul localității Iurceni. La acel moment, chiar dacă avea statut de monument de importanță națională,Troița se afla într-o stare de degradare avansată. Baza crucii fiind putrezită total, iar acoperișul autentic de lemn a fost schimbat cu unul de țiglă metalică. Astfel, în august 2018, Troița a fost dusă la meșterul popular Vasile Adam, pentru lucrări de reabilitare și conservare a lemnului. În perioada următoare, a fost tratat tot lemnul Troiței, a fost consolidat cu metal segmentele avariate ale construcției, a fost construit un acoperiș nou învelit cu șindrilă din Carpați, elaborat după schițele autentice ale autorilor. Sub supravegherea arhitectului Mihai Andrieș, a fost amenajat spațiul de amplasare pentru Troiță, în centrul localității Iurceni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău