O treime din personalul ambasadei ruse din Suedia sunt colaboratori ai serviciilor secrete (Raport)

  • 16 Martie 2019 11:11
O treime din personalul ambasadei ruse din Suedia sunt colaboratori ai serviciilor secrete (Raport)

Rusia este principala amenințare la adresa securității suedeze, se arata în raportul pentru anul 2018 al serviciului de informații al Suediei, SAPO, publicat pe 14 martie, scrie Polsat.

„Rusia a dezvoltat doctrina zonei gri, ceea ce înseamnă că ea dorește să influențeze Suedia și alte țări fără a recurge la agresiune armată. În acest sens colectează în mod constant date confidențiale care pot fi utilizate dacă este necesar pentru a destabiliza țara”, susține șeful diviziei de contrainformații al SAPO, Daniel Stenling.

Potrivit acestuia, Rusia încearcă să-și atingă obiectivele prin campanii de dezinformare, atacuri cibernetice și achiziționarea de companii și tehnologii strategice.

Conform estimărilor serviciului de contrainformații suedez, o treime din personalul ambasadei ruse din Stockholm sunt colaboratori speciali ai serviciilor secrete ruse.

Potrivit SAPO, în Suedia există și o amenințare din ce în ce mai mare din partea grupurilor extremiste al căror scop este „schimbarea ordinii sociale” sau atacurile teroriste.

Pagina de Rusia amintește ca, anterior, ministrului suedez de externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Stockholm, Viktor Tatarintev, pentru a-i cere retragerea din serviciu a unui diplomat acuzat ca efectua recrutari pentru serviciile speciale ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău