O treime din austrieci se tem de un nou atac terorist, la un an după atentatul islamist care a zguduit Viena

  • 03 Noiembrie 2021 12:58
O treime din austrieci se tem de un nou atac terorist, la un an după atentatul islamist care a zguduit Viena

34% din austrieci cred că există un risc ridicat ca țara să cadă victimă unui nou atac terorist, potrivit unui sondaj de opinie realizat la un an după atacul islamist care a zguduit capitala Viena, relatează Euractiv, citat de hotnews.ro.

Susținătorii partidelor de dreapta FPÖ (Partidul Libertății) și ÖVP (Partidul Popular Austriac) sunt cei mai îngrjiorați de perspectiva unui nou atac terorist, 62% din baza electorală a FPÖ și 43% din cea a ÖVP răspunzând că riscul este „ridicat” sau „foarte ridicat”.

Votanții Verzilor și ai liberalilor de la NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal) se declară mai puțin îngrijorați: doar 18% din electoratul Partidului verde și 21% din cel al NEOS consideră că riscul unui atac terorist este „ridicat” sau „foarte ridicat”.

Sondajul a fost publicat la un an după ce în data de 2 noiembrie 2020 un simpatizant al Statului Islamic a ucis patru persoane în centrul Vienei. Deși atacul nu a fost clasificat oficial ca fiind „antisemit”, el a avut loc în apropierea mai multor instituții evreiești și a unei sinagogi.

Un an de la atentatul islamist care a zguduit Viena


Viena a comemorat marți victimele atacului terorist.

„Acest oraș este puternic”, a declarat primarul Michael Ludwig, citat de Euronews, la un eveniment organizat în Desider-Friedmann-Platz, în centrul istoric al Vienei și unul din locurile unde a acționat atacatorul.

Ludwig (social-democrat) s-a întâlnit de asemenea cu un grup de circa 20 de rude ale victimelor pentru a le transmite condoleanțe.

Primarul vienez a subliniat că orașul său „nu va fi îngenuncheat de terorismul laș și nici de cei care cred că ne pot pune în pericol valorile democratice”.

Patru oameni au fost uciși și peste 20 au fost răniți în atacul din 2 noiembrie 2020, care a vizat șase locații din capitala Austriei și a survenit cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui nou lockdown anti-COVID-19.

Atacatorul, un tânăr de circa 20 de ani cu cazier, a fost împușcat mortal de polițiști la nouă minute după începerea atacului, în care a folosit o pușcă, un pistol și o macetă asupra oamenilor ieșiți să se relaxeze la localuri pe ultima sută de metri.

Șir de erori ale autorităților


La un an de la tragedie, avocați ai victimelor au cerut ca statul să prezinte scuze și să recunoască greșelile organelor de anchetă.

„Observăm clar un comportament greșit din partea autorităților", a declarat pentru dpa avocatul Lukas Bittighofer, care o reprezintă pe mama unui student german de 24 de ani, ucis în atac.

O comisie de anchetă a stabilit că atacul a fost precedat de o serie de erori. Anchetatorii știau de existența unei întâlniri între autorul atacului și alți islamiști, precum și de o încercare a atacatorului de a cumpăra muniție, dar biroul procuraturii publice nu a fost informat.

La sfârșitul lui septembrie, guvernul a creat un fond de compensare a victimelor terorismului dotat cu 2,2 milioane de euro. Dar acest lucru nu este suficient, a notat avocatul Karl Newole.

„Nimeni nu a spus: ne pare rău”, a adăugat acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău