O tânără originară din Republica Moldova a pus pe picioare o afacere inedită la Iași. “Camera de furie”, dai 50 de lei și spargi tot ce-ți cade în mână

  • 09 Ianuarie 14:28
O tânără originară din Republica Moldova a pus pe picioare o afacere inedită la Iași. “Camera de furie”, dai 50 de lei și spargi tot ce-ți cade în mână

O afacere inedită și-a făcut loc pe piața ieșeană: doi tineri au deschis recent în Iași o “cameră de furie”, un loc în care oamenii plătesc de la 50 de lei/ședință pentru a sparge diferite obiecte care nu mai sunt de folos nimănui cu o rangă, ciocan, bâtă de baseball sau crose de golf, arme pe care le primesc la fața locului.

Camera este amenajată în stilul „acasă”, astfel că se găsesc în încăpere electronice și electrocasnice, veselă, piese de mobilier, scrie Ziarul de Iasi.

În cadrul unei ședințe, clienții pot distruge tot ce reușesc din ceea ce se află în cameră, pentru că nu sunt limitați la un număr de obiecte.

Distrugând diverse lucruri, oamenii ar putea scăpa de stres, arată Lucia Țanțuc și Andrei Toma, cei doi tineri care s-au aventurat în această afacere în urmă cu două luni, iar până acum se declară mulțumiți, având cel puțin câte un client pe zi.

„Unii clienți mai improvizează și folosesc piesele de mobilier din cameră pe post de arme. Nici nu vă imaginați cât de distractiv este să lovești în mașina de spălat rufe cu aspiratorul, sau cu un cuptor cu microunde în aragaz. Ne place să observăm cât de încântați sunt oamenii când ajung pentru prima dată în cameră și cât de încărcați de adrenalină, dar și extenuați ies din cameră. Mulți ne-au spus că ar fi echivalentul a două ședințe la sală, la cât efort fizic depun în cameră. Am avut grupuri care au ajuns la noi din alte orașe, care au venit la Iași special pentru Smash Room sau clienți recurenți, care nu sunt la prima ședință, ceea ce ne dă încredere”, explică tinerii.

Clienții își pot aduce propriile bunuri pentru a le distruge, situație în care pot obține o reducere de preț. Lucia este originară din Republica Moldova, iar Andrei, prietenul ei, este din Bârlad.

Au ajuns în Iași cu facultatea în urmă cu 8 ani și s-au stabilit aici.

„Ne-am încurajat reciproc și am pășit în lumea afacerilor în 2021. Am început cu ce știam mai bine, decorațiuni din licheni stabilizați, apoi cu lumânări parfumate din ceară de soia. Cu puțin timp înainte de a deschide Smash Room Iași, curioși din fire fiind, căutam lucruri de făcut și experiențe noi de testat în Iași în puținul nostru timp liber pe care îl avem. Din păcate nu prea găseam chestii de făcut și ne gândeam cum am putea ajuta comunitatea, dar și să le oferim noi metode de distracție, altele decât cele prezente în oraș. Așa ne-am gândit că ar fi perfect să fie o cameră în care poți intra și să spargi lucruri fără regrete, într-un mediu sigur, controlat, fără să fie nevoie să cumperi altele în loc”, a declarat Lucia pentru „Ziarul de Iași”.

Mare parte a obiectelor ajunse în cameră sunt cele din donațiile clienților. Cei care le trec pragul pot aduce diverse lucruri nefuncționale, pe care nu le pot vinde, dona sau folosi, iar în schimb primesc un discount pentru intrarea în cameră. Camera este gândită pentru maximum 4-5 persoane, astfel încât să fie cu toții în siguranță atunci când sparg lucruri simultan. Obiectele sparte sunt predate spre reciclare firmelor care se ocupă de colectarea și reciclarea acestora.

„Lunar mai facem campanii de colectare de electronice, electrocasnice și piese de mobilier stricate de la oamenii din Iași și împrejurimi. Întrucât este ilegal să fie aruncate la gunoi, noi mergem să le colectăm de la ei de acasă și le oferim discount pentru intrarea în Smash Room pentru doritori sau le cumpărăm la un preț modic”, a adăugat Andrei.

„Probabil cu toții, la un moment dat în viață, am fost aduși în fața unei situații în care ne venea să aruncăm cu telefonul de perete, cu farfuria de podea. Oricât de mult am încerca să ne înăbușim aceste emoții, din păcate, pe termen lung nu este sănătos. Este ok să nu fim ok. Uneori e mai bine să lăsăm emoțiile negative să răbufnească și să ne continuăm viața în ritmul nostru obișnuit. Camera noastră a fost gândită special pentru asta. Să poți intra, să-ți lași gândurile și emoțiile negative acolo, iar noi strângem după. Acolo poți plânge, țipa, urla, sparge tot ce vrei. Totul ca să fii bine după. Pe partea cealaltă sunt cei dornici de senzații noi, adrenalină, precum suntem și noi, care caută modalități noi de a se distra și de a-și reîncărca bateriile”, mai spune Lucia.

Pe lângă investiția inițială pentru chirie, amenajarea spațiului, izolarea fonică, achiziția echipamentelor de protecție, o astfel de afacere presupune o nevoie continuă de reînnoire a decorului, armelor, echipamentelor. „Oricât de mult ne-ar plăcea să gândim că o afacere necesită doar o investiție inițială, realitatea ne arată că orice afacere necesită o investiție continuă. Nu aș putea estima investiția, oricât de mult mi-aș dori, tot ce aș putea spune este că până în acest moment avem investiți peste 10.000 de lei și sunt sigură că urmează și alte investiții deoarece ne place să venim cu lucruri noi, să fie locul cât mai divers pentru oamenii care ne pășesc pragul a doua sau a treia oară”, detaliază Andrei.

Tinerii susțin că, în multe țări, terapeuții recomandă pacienților care au crize de furie să meargă în astfel de camere în care se pot descărca. „Deși termenul de «cameră a furiei» induce gândul că este ceva rău, realitatea nu este chiar așa. Există multe studii pe acest subiect care demonstrează că într-adevăr funcționează atunci când vine vorba despre controlarea acestor crize de furie”, arată tinerii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău