O stradă din orașul Odesa, Ucraina, va purta numele marelui poet Mihai Eminescu

  • 29 Februarie 18:35
O stradă din orașul Odesa, Ucraina, va purta numele marelui poet Mihai Eminescu

Consiliul Local din Odesa împreună cu Departamentul de Cultură, au declarat astăzi, în exclusivitate pentru Radio România Actualități, că o stradă din centrul orașului va purta numele poetului român Mihai Eminescu.

Administrațiile mai multor orașe ucrainene vor să schimbe numele de străzi și piețe care au legătură cu Rusia, în cadrul unui proces de derusificare.

De când Ucraina și-a declarat independența, în 1991, numele unor orașe au fost schimbate pentru a șterge moștenirea sovietică.

Unii oficiali doresc acum să elimine și numele scriitorilor, poeților și lanțurilor muntoase din Rusia, de când invazia pe scară largă a început în țara vecină.

Acest lucru se întâmplă și în sudul Ucrainei. Acolo, numele mai multor străzi care poartă denumiri ale unor personalități rusești vor fi schimbate.

Consiliul Local împreună cu Departamentul de Cultură, au declarat astăzi, în exclusivitate pentru Radio România Actualități, că o stradă din centrul orașului va purta numele poetului român Mihai Eminescu.

S-a luat decizia ca o stradă din Odesa să fie numită după numele mareului poet român Mihai Eminescu. Sunt fericit să vă anunț acum acest lucru. Bineînțeles avem și o cooperare foarte bună și suntem înfrățiți cu orașul Constanța. Pe viitor dorim să construim punți culturale, educative și economice intre Odesa și Constanța”, a declarat Ivan Liptuga, directorul Departamentului Cultural pentru Integrare Europeană din Odesa.

În cei 2 ani de război, în Odesa, rușii au bombardat peste 100 de clădiri vechi istorice din centru dar și catedrala orașului care face parte din patrimoniu UNESCO. Ivan Liptuga, care are și rădăcini romanesti, a mai adăugat că pentru reconstrucția acestor clădiri, municipalitatea are nevoie de aproximativ 1 miliard de dolari, scrie Radio România Actualități.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău