O statuie reprezentând o ”femeie de reconfortare”, scoasă dintr-o expoziție japoneză după ce au fost primite amenințări, a fost achiziționată de un om de afaceri spaniol care și-a anunțat intenția de a deschide un muzeu la libertății, arată Reuters.

  • 16 August 2019 20:10
O statuie reprezentând o ”femeie de reconfortare”, scoasă dintr-o expoziție japoneză după ce au fost primite amenințări, a fost achiziționată de un om de afaceri spaniol care și-a anunțat intenția de a deschide un muzeu la libertății, arată Reuters.

Omul de afaceri spaniol a cumpărat statuia care se referă la femeile obligate să muncească în bordelurile militare japoneze în Al Doilea Război Mondial, preluat de Mediafax.ro

Statuia a fost scoasă dintr-o expoziție organizată în Japonia după ce organizatorii au primit amenințări legate de prezența lucrării în galerie.

Lucrarea numită “Statuie a unei fete a păcii” le simbolizează pe ”femeile de reconfortare”, cum erau numite persoanele obligate să servească personalul militar în bordelurile amenajate în timpul războiului.

Istoricii estimează că mii de femei au fost victimele acestei practici. În prezent mai sunt înregistrate 20 de supraviețuitoare ale dramei de la jumătatea secolului XX, în Coreea de Sud, iar subiectul rămâne sensibil în mai multe țări din Extremul Orient.

Retragerea lucrării a fost provocată de amenințări primite de galeriști prin telefon și poșta electronică imediat ce a fost expusă la Trienala Aichi, a arătat un oficial la începutul lunii august.

Omul de afaceri Tatxo Benet a anunțat că își dorește să expună lucrarea care înfățișează o tânără îmbrăcată în haine tradiționale coreene așezată pe un scaun de lemn lângă care se află un alt scaun gol, într-un ”Muzeul al Libertății”, pe care plănuiește să îl deschidă la Barcelona în 2020.

Benet, fondatorul agenției sportive Imagina (Mediapro), afirmă că va include aproximativ 60 de lucrări în noul muzeu, opere care au fost cenzurate în diferite părți ale lumii.

“Acum un an și jumătate am început să cumpăr lucrări care au fost cenzurate în lume din motive politice, etice, morale sau sexuale”, a declarat Benet citat de Reuters.

În colecția sa se numără un portret din piese de Lego al artistului chinez Ai Weiwei, un tablou satiric la adresa lui Donald Trump de Illma Gore și un videoclip semnat de David Wojnarowicz și cenzurat de Galeria Națională de Portrete Smithsonian, în Washington. Din Spania, colecționarul deține un set de fotografii ale liderului separatist catalan, imagini eliminate de la târgul de artă ARCo din Madrid, în 2018. Organizatorii târgului spaniol și-au motivat gestul prin aceea că imaginile ar fi afectat vizibilitatea altor lucrări de artă prezente în expoziție prin controversa care îl înconjoară pe subiectul lor.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău