O statuie aurită a lui Erdogan a fost înlăturată din centrul unui oraș din Germania după ce a provocat furie

  • 29 August 2018 12:15
O statuie aurită a lui Erdogan a fost înlăturată din centrul unui oraș din Germania după ce a provocat furie

O statuie aurită de 4 metri a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ridicată ca parte a unei instalații de artă în orașul german Wiesbaden (vest), a fost înlăturată deoarece nu a fost bine primită de către localnici, relatează miercuri dpa, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Autoritățile orașului au decis să înlăture instalația, parte a Bienalei Wiesbaden pentru artă contemporană, pentru că siguranța sa "nu mai putea fi garantată", au declarat autoritățile locale pe Twitter, marți noapte.

Marți seară, 28 august, susținători și adversari ai lui Erdogan s-au adunat în piața centrală unde a fost ridicată statuia și s-au angajat în altercații verbale. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că a existat o "atmosferă agresivă", dar fără violență.

Cu toate acestea, ziarul Wiesbadener Kurier îl citează pe un oficial al orașului, Oliver Franz, care a declarat că au avut loc și altercații fizice și "au fost văzute obiecte ascuțite".

Incidentul intervine cu o lună înainte de vizita de stat a lui Erdogan la Berlin, față de care mulți germani se opun datorită stilului său din ce în ce mai autoritar de guvernare. În Germania trăiește o mare comunitate turcă, amintește dpa.

Poliția a publicat un videoclip pe Twitter cu statuia - care fusese mâzgălită cu graffiti în timpul scurtei sale perioade de expunere - înlăturată de un camion de pompieri în primele ore ale zilei de miercuri.

Ridicarea ei, luni, în centrul orașului a creat confuzie în rândul multor locuitori.

"Am primit apeluri de la mai mulți cetățeni confuzi - nu este clar pentru oameni că face parte din Bienală", a declarat anterior o purtătoare de cuvânt pentru agenția dpa, adăugând că instalația a fost ridicată fără a fi anunțați oficialii orașului.

Ridicarea unei statui fusese aprobată înainte de festivalul de artă, dar oficialilor nu li s-a spus că era vorba despre o statuie care îl reprezenta pe Erdogan.

Uwe Eric Laufenberg, director artistic al teatrului de stat din Wiesbaden, a apărat instalația ca un exemplu de liberă exprimare. "Am ridicat statuia pentru a discuta despre Erdogan", a declarat el. "Arta este acolo pentru a reflecta realitatea", a spus el. Deși este posibil să nu fie ușor de înțeles, "într-o democrație trebuie tolerate toate opiniile", a adăugat el.

Potrivit oficialităților, autoritățile locale s-au abținut inițial să intervină în ceea ce privește statuia, atât timp cât legea și ordinea nu au fost afectate. Autoritățile au insistat de asemenea că au respectat dreptul constituțional la libertatea artistică.

Tema Bienalei din acest an, care a început joi și se încheie duminică, este "Bad News"

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău