O statuie aurită a lui Erdogan a fost înlăturată din centrul unui oraş din Germania după ce a provocat furie

  • 29 August 2018 12:15
O statuie aurită a lui Erdogan a fost înlăturată din centrul unui oraş din Germania după ce a provocat furie

O statuie aurită de 4 metri a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ridicată ca parte a unei instalaţii de artă în oraşul german Wiesbaden (vest), a fost înlăturată deoarece nu a fost bine primită de către localnici, relatează miercuri dpa, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Autorităţile oraşului au decis să înlăture instalaţia, parte a Bienalei Wiesbaden pentru artă contemporană, pentru că siguranţa sa "nu mai putea fi garantată", au declarat autorităţile locale pe Twitter, marţi noapte.

Marţi seară, 28 august, susţinători şi adversari ai lui Erdogan s-au adunat în piaţa centrală unde a fost ridicată statuia şi s-au angajat în altercaţii verbale. Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că a existat o "atmosferă agresivă", dar fără violenţă.

Cu toate acestea, ziarul Wiesbadener Kurier îl citează pe un oficial al oraşului, Oliver Franz, care a declarat că au avut loc şi altercaţii fizice şi "au fost văzute obiecte ascuţite".

Incidentul intervine cu o lună înainte de vizita de stat a lui Erdogan la Berlin, faţă de care mulţi germani se opun datorită stilului său din ce în ce mai autoritar de guvernare. În Germania trăieşte o mare comunitate turcă, aminteşte dpa.

Poliţia a publicat un videoclip pe Twitter cu statuia - care fusese mâzgălită cu graffiti în timpul scurtei sale perioade de expunere - înlăturată de un camion de pompieri în primele ore ale zilei de miercuri.

Ridicarea ei, luni, în centrul oraşului a creat confuzie în rândul multor locuitori.

"Am primit apeluri de la mai mulţi cetăţeni confuzi - nu este clar pentru oameni că face parte din Bienală", a declarat anterior o purtătoare de cuvânt pentru agenţia dpa, adăugând că instalaţia a fost ridicată fără a fi anunţaţi oficialii oraşului.

Ridicarea unei statui fusese aprobată înainte de festivalul de artă, dar oficialilor nu li s-a spus că era vorba despre o statuie care îl reprezenta pe Erdogan.

Uwe Eric Laufenberg, director artistic al teatrului de stat din Wiesbaden, a apărat instalaţia ca un exemplu de liberă exprimare. "Am ridicat statuia pentru a discuta despre Erdogan", a declarat el. "Arta este acolo pentru a reflecta realitatea", a spus el. Deşi este posibil să nu fie uşor de înţeles, "într-o democraţie trebuie tolerate toate opiniile", a adăugat el.

Potrivit oficialităţilor, autorităţile locale s-au abţinut iniţial să intervină în ceea ce priveşte statuia, atât timp cât legea şi ordinea nu au fost afectate. Autorităţile au insistat de asemenea că au respectat dreptul constituţional la libertatea artistică.

Tema Bienalei din acest an, care a început joi şi se încheie duminică, este "Bad News"

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
-4,48 °C
ceață
Umiditate:92 %
Vint:1 m/s
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
2 °C
Sat
4 °C

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5662 -0.0959
USD 17.7303 0.0016
RON 4.0937 -0.0208
UAH 0.7260 0.0002
RUB 0.2870 0.0005
Arhivă Radio Chișinău