O sondă spațială lansată de Emiratele Arabe Unite se apropie de planeta Marte. Aceasta are obiectivul de a descifra secretele timpului și ale "Planetei Roșii"

  • 08 Februarie 2021 08:59
O sondă spațială lansată de Emiratele Arabe Unite se apropie de planeta Marte. Aceasta are obiectivul de a descifra secretele timpului și ale

Sonda Hope, lansată în cadrul primei misiuni arabe interplanetare, urmează să se plaseze marți pe o orbită a planetei Marte, o etapă critică a călătoriei sale, ce are obiectivul de a descifra secretele timpului și ale "Planetei Roșii", informează AFP, potrivit Agerpres.

Sonda "Al-Amal" (denumită "Espoir" în franceză și "Hope" în engleză) a fost lansată de Emiratele Arabe Unite și ar trebui să furnizeze o imagine completă asupra dinamicii temperaturilor din atmosfera marțiană.

Lansarea acestui vehicul spațial fără echipaj uman a avut loc în iulie 2020 de la centrul spațial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, după două amânări provocate de vremea nefavorabilă.

Ambițiile spațiale ale Emiratelor Arabe Unite, o țară din Golful Persic bogată în petrol, sunt percepute ca o reminiscență a "Epocii de Aur" ce a marcat marile realizări culturale și științifice din Orientul Mijlociu.

O multitudine de proiecte

Emiratele Arabe Unite, un stat federal compus din șapte emirate, printre care se află capitala Abu Dhabi și metropola Dubai, dispune deja de nouă sateliți în stare de funcționare pe orbita terestră și dorește să lanseze alți opt sateliți în anii care vor urma.

În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a devenit primul astronaut din Emiratele Arabe Unite care a ajuns în spațiu, la bordul unei rachete Soyuz, și, totodată, primul cetățean arab care a participat la o misiune pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Ambițiile acestei țări merg chiar și mai departe, întrucât ea dorește să construiască o colonie umană pe Marte până în anul 2117.

Până atunci, oficialii din Emiratele Arabe Unite intenționează să creeze "un oraș științific" în deșertul aflat la periferia orașului Dubai, pentru a simula condițiile de pe Marte și pentru a dezvolta tehnologia necesară colonizării acestei planete.

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au în vedere mai multe proiecte ce vizează mineritul și turismul spațial. Reprezentanții săi au semnat un protocol cu Virgin Galactic, o companie a miliardarului britanic Richard Branson specializată în turism spațial.

"Călătoria speranței"

Sonda Al-Amal, cu greutatea de 1.350 de kilograme și dimensiunile unui vehicul 4x4, are nevoie de șapte luni pentru a parcurge cei 493 de milioane de kilometri până la planeta Marte, în proximitatea căreia va ajunge la momentul potrivit pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de la unificarea emiratelor arabe.

Sonda va rămâne pe orbita planetei Marte pe durata unui an marțian - 687 de zile terestre.

Această misiune va studia atmosfera lui Marte pentru "a furniza o primă înțelegere completă" asupra variațiilor sale climatice pe durata unui an întreg, a declarat directorul adjunct al proiectului, Sarah al-Amiri, în momentul lansării sondei. Sarah al-Amiri este în prezent ministru pentru Tehnologii avansate și președintă a Agenției spațiale saudite.

Inspirație pentru tineri

Trei instrumente fixate pe sonda Hope vor furniza oamenilor de știință o imagine completă despre atmosfera lui Marte pe durata unui întreg an marțian.

Un spectrometru în infraroșu va măsura atmosfera joasă și va analiza structura temperaturilor, un senzor de înaltă rezoluție va furniza informații despre concentrațiile de ozon, iar un spectrometru în ultraviolet va măsura concentrațiile de oxigen și de hidrogen pe o distanță care poate să ajungă până la 43.000 de kilometri în raport cu scoarța marțiană.

Structura atmosferei de pe alte planete va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine și clima de pe Terra, afirmă coordonatorii acestei misiuni spațiale.

Într-o regiune zguduită de conflicte armate și marcată de dificultăți economice, proiectul sondei Hope este considerat și o bună modalitate pentru a inspira tinerele generații și pentru a le reaminti apogeul descoperirilor științifice arabe din Evul Mediu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău