O scurgere de petrol produsă în weekend în Marea Neagră este mult mai extinsă decât s-a estimat inițial

  • 11 August 2021 18:30
O scurgere de petrol produsă în weekend în Marea Neagră este mult mai extinsă decât s-a estimat inițial

O scurgere de petrol în apele de pe coasta rusă a Mării Negre survenită în weekend s-a extins pe o suprafață de circa 80 de kilometri pătrați și este mult mai mare decât s-a estimat inițial, au declarat miercuri cercetători de la Academia de Științe a Rusiei (RAN), pe baza unor imagini din satelit, transmite Reuters, citat de digi24.ro.

Scurgerea provine de la petrolierul sub pavilion grecesc Minerva Symphony și s-a produs în terminalul Iujno-Ozereievka, lângă Novorossiisk, a anunțat Consorțiul conductei petroliere caspice, care deține acest terminal, scrie sursa citată.

Acest consorțiu, care transportă petrol din Kazahstan, a transmis luni că o scurgere de circa 12 metri cubi de petrol s-a răspândit pe 200 de metri pătrați în apa mării, adăugând că a fost pusă rapid sub control și nu reprezintă vreo amenințare pentru oameni sau fauna marină.

Însă miercuri institutul de cercetări din spațiu al RAN a anunțat că imaginile captate din satelit și studiate de către doi cercetători arată că scurgerea de petrol acoperă o suprafață mult mai mare, scrie Agerpres.

"Conform calculelor lor (...), suprafața poluării cu petrol în momentul captării imaginii de către radar a ajuns la circa 80 de kilometri pătrați", notează academia rusă pe website-ul său. De asemenea, adaugă aceasta, "pata de petrol se întindea de la țărm către largul mării pe o distanță de 19 kilometri pe data de 8 august".

Vicepremierul rus Victoria Abramcenko, în a cărei atribuții intră și problemele ecologice, a dispus organismului statal de mediu să evalueze amploarea și impactul scurgerii de petrol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău