O ploaie de resturi de la o rachetă chineză riscă să cadă pe Pământ în următoarele zile

  • 05 Mai 11:32
O ploaie de resturi de la o rachetă chineză riscă să cadă pe Pământ în următoarele zile

Resturi de la o rachetă chineză riscă să cadă pe Pământ în următoarele zile după ce aparatul de zbor a fost utilizat pentru lansarea primului dintre cele trei elemente ale noii stații spațiale a Chinei, informează miercuri DPA și EFE.

Experți în domeniul spațial au avertizat asupra unei reintrări ''necontrolate'' în atmosfera Pământului a componentei cu o greutate de 20 de tone a vehiculului de lansare.

Designul rachetei Long March 5B ar putea să nu permită secțiunii principale a acesteia să fie dirijată și să își mențină traiectoria pentru a cădea în apă la punct prestabilit.

Astrofizicianul Jonathan McDowell de la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian din Cambridge, Statele Unite, a declarat că ''nu știm unde'' va avea loc reintrarea în atmosfera terestră. ''În cel mai rău caz (ar fi) ca un mic accident de avion, dar care se va întinde în linie pe sute de kilometri'', a precizat el pentru DPA.

Nu se știe câte fragmente vor rămâne după reintrarea în atmosferă, a spus el adăugând însă că vor fi ''suficiente pentru a provoca daune''.

Deoarece treapta principală a rachetei orbitează Pământul la aproximativ fiecare 90 de minute, nu se cunoaște cu exactitate când și unde va intra în atmosfera terestră în care va arde parțial.

''Posibilitatea cea mai mare este ca treapta principală să cadă într-un loc nelocuit, precum oceanele Pământului, care acoperă 70% din planetă'', a scris expertul Andrew Jones pe spacenews.com.

''Posibilitatea ca un individ să fie lovit de resturi spațiale este extrem de mică, estimată odată la 1 din mai multe trilioane'', a precizat el.

Mai multe resturi au căzut în statul vest-african Coasta de Fildeș la doar șase zile după primul zbor al Long March 5B, în mai 2020, deteriorând mai multe case din sate. Au fost cele mai mari resturi care s-au prăbușit pe Pământ după reintrarea în atmosfera Pământului a laboratorului spațial american Skylab, în 1979. Agenția spațială americană NASA a descris la acea vreme evenimentul ca fiind ''foarte periculos''. Treapta rachetei a zburat peste Statele Unite cu puțin timp înainte de prăbușire.

McDowell a criticat noua rachetă a Chinei spunând că aceasta nu este conformă cu standardele actuale. Alte țări care au lansat rachete s-au asigurat că cea mai mare parte a resturilor acestora nu au rămas pe orbită, ci au fost plasate pe o traiectorie prestabilită pentru a se prăbuși în apă.

''În ceea ce privește Long March 5B... China nu a avut niciuna dintre aceste abordări, a proiectat treapta principală doar pentru a rămâne pe orbită și pentru a reintra într-un loc aleatoriu o săptămână mai târziu'', a spus el precizând că ''această abordare de proiectare este neglijentă în comparație cu actualele standarde ale altor state''.

Racheta a lansat cu succes joia trecută modulul central Tianhe (''armonie celestă''), cu o greutate de 22 de tone, al stației spațiale. Evenimentul a marcat începutul construcției propriei stații spațiale a Chinei.

Misiuni ulterioare ale Long March 5B sunt planificate pentru construcția stației, cel puțin alte două module de 22 de tone urmând să fie lansate în spațiu și conectate între ele.

Stația spațială urmează să fie finalizată ''în jurul anului 2022'' și va primi numele Tiangong (''palat celest'').

Dacă Stația Spațială Internațională (ISS), depășită din punct de vedere tehnic, încetează să funcționeze, conform planificării, în următorii ani, China va fi singura națiune ca va opera un avanpost permanent în spațiu.

Pentagonul monitorizează racheta chineză care este scăpată de sub control și care ar putea reintra în atmosfera terestră în acest weekend, notează EFE.

Long March 5B ar urma să intre în atmosfera Pământului ''în jurul datei de 8 mai'', potrivit media americane care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Mike Howard, care a declarat că traiectoria rachetei este monitorizată de Comandamentul Spațial al Statelor Unite.

''Punctul exact de intrare al rachetei în atmosfera Pământului'' nu poate fi identificat decât cu câteva ore înainte, a spus Howard.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14
Nori împrăștiați
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Mon
13
Tue
14
Wed
12
Thu
14
Fri
17

Curs oficial BNM 09 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău