O nouă zi de manifestații în Franța împotriva legii privind securitatea

  • 12 Decembrie 2020 19:11
O nouă zi de manifestații în Franța împotriva legii privind securitatea

Mii de persoane au defilat sâmbătă pentru a treia săptămână la rând pe străzile din Paris și din alte orașe din Franța pentru a denunța un proiect de lege privind securitatea, pe care îl consideră un atac la adresa libertăților, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Ultimele două manifestații s-au soldat cu incidente violente și cu ciocniri între forțele de ordine și manifestanți calificați de autorități drept 'ultrași sau 'vandali', în special la Paris.

De această dată, colectivul de sindicate și de asociații aflat la originea protestelor nu a făcut apel la o manifestație în capitală, însă altele au decis totuși să organizeze o defilare la Paris.

Adunați în spatele unui banner uriaș pe care era scris 'Stop liberticidului! Stop islamofobiei!', mii de manifestanți au început să defileze în cursul după-amiezii pe ploaie și sub supravegherea unor importante efective de forțe de ordine.

La scurt timp de la începerea manifestației la Paris, Ministerul de Interne a anunțat deja că a făcut 50 de rețineri.

Adoptat de deputați, proiectul de lege privind securitatea globală stârnește de mai multe săptămâni critici puternice din partea stângii, a unor jurnaliști și a unor ONG-uri de apărare a libertăților.

Este vizat în special articolul 24, care penalizează difuzarea rău-intenționată de imagini cu forțele de ordine.

Proiectul de lege este acuzat de detractorii săi că încalcă libertățile presei, de expresie și de manifestare și că introduce "instrumente de supraveghere în masă". Aceste critici s-au intensificat după apariția unor imagini cu bătaia aplicată de polițiști unui producător de muzică de culoare, la 21 noiembrie.

 În fața furiei declanșate de articolul 24, guvernul a lăsat în cele din urmă pe seama parlamentului decizia de a găsi o nouă formulare, în contextul în care proiectul trebuie să ajungă la Senat în ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău