O nouă vizită a delegației Comisiei de la Veneția. Va fi analizată extinderea atribuțiilor președintelui

  • 18 Mai 2017 13:49
0%

O delegație a Comisiei de la Veneția se află joi și vineri, 19 mai, într-o vizită în Republica Moldova pentru a discuta un proiect de modificare a Constituției ce prevede atribuirea unor prerogative sporite șefului statului pentru a dizolva Parlamentul. Proiectul a fost elaborat după ce președinte Igor Dodon a cerut sporirea atribuțiilor, dar aparent inițiativa este susținută doar de deputații socialiști. 

Igor Dodon a cerut la sfârșitul lunii februarie, adică la două luni de la preluarea mandatului, sporirea împuternicirilor care i-ar permite să dizolve mai ușor Parlamentul. La scurt timp, deputații din Partidul Socialiștilor condus anterior de Igor Dodon, au semnat un proiect de modificare a Constituției care prevede 5 cazuri suplimentare în care poate fi dizolvat Parlamentul, pe lângă cele 2 prevăzute de Constituție.

Acestea presupun dreptul președintelui de a dizolva parlamentul în urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare, dacă deputații nu adoptă bugetul la timp sau nu implementează rezultatele unui referendum consultativ. De asemenea, se propune ca dizolvarea legislativului să fie posibilă și în urma unui referendum organizat de președinte sau în cazul eșecului unui referendum de demitere a șefului statului.

Proiectul încă nu a fost înregistrat în Parlament pentru că este nevoie să fie semnat de cel puțin o treime din deputați.

Experții Comisiei de la Veneția au avut întrevederi cu fracțiunile parlamentare, însă doar socialiștii și-au exprimat susținerea în favoarea acestor modificări, invocând faptul că un președinte ales de popor ar trebui să aibă împuterniciri sporite. Deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Pe de altă parte, celelalte fracțiuni parlamentare critică inițiativa. Asemenea prerogative pentru șeful statului ar fi exagerate într-un stat parlamentar cum este Republica Moldova, a comentat deputatul PDM, Sergiu Sârbu.

Amintim că Igor Dodon a inclus ulterior subiectul privind extinderea atribuțiilor sale, în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului, în lista celor patru chestiuni propuse pentru referendumului consultativ republican planificat pentru 24 septembrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:37 %
Vint:2,6 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău