O nouă țară ar putea fi suspendată de la Jocurile Olimpice

  • 27 Octombrie 2021 10:27
O nouă țară ar putea fi suspendată de la Jocurile Olimpice

Conform unui raport al Agenției Mondiale Antidoping publicat marți, autoritățile antidoping ucrainene au încălcat grav regulile încă din 2012, riscând acum suspendarea pentru JO de Iarnă din 2022. Oficialii din Ucraina au ajutat sportivii să treacă controalele, anunțându-i când urmează să fie testați.

Potrivit unei investigaței numite Operațiunea Hercules, începută în 2019 și publicată marți, de Agenția Mondială Antidoping, autoritățile antidoping ucrainene i-ar fi ajutat pe unii sportivi să treacă de controalele oficiale, avertizându-i cu privire la testările viitoare sau prin organizarea de testări secrete. WADA suține că aceste practici datează din 2012, scrie hotnews.ro

"Operațiunea Hercules a relevat suspiciuni serioase cu privire la integritatea practicilor de testare antidoping ale NADC (autoritatea ucraineană antidoping), la competența acesteia și la anumiți membri ai personalului său. Mai mult decât atât, durata și aparenta impertinență ale acestor practici sugerează disfuncționalități în organizarea NADC.

Operațiunea Hercules are dovezi coroborate și convingătoare că NADC a efectuat apeluri telefonice sau a contactat sportivi prin antrenorii lor, solicitându-le acestora să fie prezenți la sediul său, pentru testări imediate", a explicat, într-un comunicat, directorul de investigații al AMA, Gunter Younger.

Comunicatul precizează că aceste practici au avut loc adesea înaintea unor importante competiții internaționale și că s-a întâmplat ca, la un sport, o întreagă echipă națională să fie chemată pentru a fi testată. Potrivit raportului, cel puțin șase astfel de teste au fost prezentate în mod fals ca fiind negative în afara competiției, în 2021, înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Dacă faptele se confirmă, Ucraina riscă să fie interzisă de la următoarele Jocuri de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022), conform News.ro.

În clasamentul pe medalii, statul vecin s-a clasate pe locul 44 la JO de la Tokyo, cu 19 medalii, dintre care una de aur, șase de argint și 12 de bronz.
 
La JO Tokyo, sportivii ruși au fost nevoiți să concureze sub tutela Comitetului Olimpic Internațional din cauza faptului că autoritățile olimpice din țară au fost suspendate pentru aceleași practici ca cele scoase la iveală în Ucraina.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău