O nouă statuie moai a fost descoperită într-o lagună secată din Insula Paștelui

  • 02 Martie 2023 10:48
O nouă statuie moai a fost descoperită într-o lagună secată din Insula Paștelui

Un nou moai, statuie caracteristică Insulei Paștelui, a fost descoperit într-o lagună secată dintr-un crater vulcanic de pe acest teritoriu chilian din Oceanul Pacific, a anunțat comunitatea indigenă care administrează parcul național al insulei. „Este o descoperire cu adevărat unică, deoarece este pentru prima dată când un moai a fost găsit în interiorul lacului craterului Rano Raraku”, a declarat într-un comunicat comunitatea Ma'u Henua, care administrează Parcul Național Rapa Nui, unde se află vulcanul. Această descoperire ar putea deschide noi perspective asupra istoriei insulei, se mai arată în comunicatul citat de AFP, potrivit Agerpres.

Moai-ul a fost descoperit la 21 februarie de o echipă de oameni de știință de la trei universități chiliene, care colaborează cu Corporația Națională Forestieră (Conaf) la recuperarea unei zone umede situate în Rano Raraku, care a fost afectat de un incendiu în octombrie anul trecut. „Acest moai se află în centrul unei lagune care a început să sece în 2018”, a explicat pentru AFP Ninoska Avareipua Huki Cuadros, directoarea comunității indigene Ma'u Henua.

„Ceea ce este interesant este că, cel puțin în ultimii 200 sau 300 de ani, laguna a avut o adâncime de trei metri, deci nicio ființă umană nu ar fi putut lăsa acest moai acolo”, a subliniat cea care este și șefa Conaf pe această insulă cunoscută și sub numele de Rapa Nui. Moa-iul de 1,60 metri a fost găsit întins pe o parte, „cu un corp întreg și trăsături recognoscibile, dar nu clar definite”, a indicat comunitatea Ma'u Henua, care susține că se află „în căutare de finanțare pentru a efectua un studiu aprofundat al acestei descoperiri”.

O nouă statuie moai a fost descoperită într-o lagună secată din Insula Paștelui

Situată în mijlocul Oceanului Pacific, la 3.500 km de coastele chiliene, Insula Paștelui este celebră în întreaga lume pentru megaliții săi impresionanți de origine misterioasă, incluși în Patrimoniului Mondial UNESCO. Unele statui pot atinge o înălțime de 20 de metri și cântări până la 80 de tone.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău